Nobelista vystupuje z Akademie na protest proti alarmismu

15.09.2011 12:38

(Climatedepot)

 

Dr. Ivar Giaever v roce 1973 získal Nobelovu cenu za fyziku. V září 2011 vystoupil z Americké fyzikální společnosti (American Physical Society, APS). Přesněji řečeno, prostě tiše své členství neobnovil. Vedení však začalo pátrat proč a poslalo mu dopis.

 

V rezignačním dopise předsedkyni APS Kate Kirbyové píše: „Neobnovil jsem své členství, protože se nemohu smířit s oficiálním stanoviskem APS ke globálnímu oteplování, kde sepíše: Důkazy jsou nezvratné. Globální oteplování existuje. Pokud nepodnikneme opatření, pravděpodobně dojde k značným poruchám fyzikálních a ekologických systémů, společenských systémů, bezpečnosti i lidského zdraví. Musíme ihned snížit emise skleníkových plynů.“

 

Giaever vysvětluje: „V APS je v pořádku debatovat o spekulativních věcech typu jak se hmota protonu mění v čase a jak se chová multi-vesmír, ale důkazy o globálním oteplování jsou prý nezvratné? Tvrdí se nám tu (jak proboha můžete měřit průměrnou teplotu celé planety za celý rok?) že teplota se změnila z ~288.0 na ~288.8 stupňů Kelvina za asi 150 let, což (je-li tomu tak) pro mne znamená, že teplota byla úžasně stabilní. Lidské zdraví i kvalita života se v tomto období oteplování nepochybně zlepšily.“

 

Giaeverova rezignace je zajímavá tím, že se nejedná o žádného klasického republikánského klimaskeptika. Naopak  byl mezi vědci, kteří v roce 2008 veřejně podpořil kandidaturu levicového Baracka Obamy na presidenta (viz 70 Nobel Science Laureates endorse Obama)

 

Není první fyzik, který na protest proti klimatickému alarmismu vystoupil z APS. Před časem jsem tu psal o rezignaci fyzika Hala Lewise (viz).