NASA: Místo dobývání vesmíru výzkum oteplování?

18.04.2011 19:10

Nedávno na Osel.cz vyšel článek M.Tůmy o současném smutném stavu americké kosmonautiky.

Martin Tůma: Kosmonautika na přelomu. Osel.cz 15.dubna 2011

Raketoplány skončily a NASA je za desítky let poprvé " na suchu".

"Na americké straně měl prezident Bush vizi pro další dobývání vesmíru, ale jeho nástupce se rozhodl peníze daňových poplatníků utrácet jinak. A tak byly zrušeny projekty Ares – nové nosné rakety a Orion – pilotované kosmické lodi, nástupce raketoplánu. Stejně tak se na neurčito odkládá návrat lidí na Měsíc a mise k Marsu. Nejsou peníze. S definitivním odchodem raketoplánu do důchodu v letošním roku končí (doufejme že dočasně) éra americké pilotované kosmonautiky, k letům na ISS bude potřeba ruské Sojuzy."

Nadějí kosmonautiky jsou nyní spíše soukromé firmy jako Space-X, které se snaží vynést turisty na oběžnou dráhu Země.

Nějaký pokrok tu ale je: "Asi nejdále je projekt VASIMR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket), magnetoplazmový motor, který dokáže přeměnit malé množství paliva spolu s velkým množstvím elektrické energie ze solárních panelů na celkem zajímavý tah. Společnost Ad Astra, která tento motor vyvinula, už podepsala s NASA dohodu o jeho testování v rámci projektu ISS. Tuto stanici je totiž čas od času potřeba postrčit na jinou oběžnou dráhu, doposud to dělaly hlavně raketoplány a NASA si od VASIMRu slibuje značnou úsporu nákladů. Start se předpokládá v roce 2014. Pokud by motorem na tomto principu, poháněného atomovým reaktorem, byl vybaven planetolet, dokázal by zvládnout cestu k Marsu za 39 dnů."

Náš komentář:

Zatímco dobývání vesmíru se v NASA zadrhlo, tím více se rozvíjí role NASA jako správce satelitů, které sledují pozemské klima. NASA se snaží strašit veřejnost globálním oteplováním přes svoje stránky https://climate.nasa.gov/causes/

Zde se píše: "V nedávno vydané Čtvrté hodnotící zprávě Mezivládního panelu pro klimatické změny skupina 1300 nezávislých vědeckých expertů z celého světa pod dozorem OSN dospěla k závěru, že je více jak 90% pravděpodobnost, že lidská aktivita v posledních 250 letech oteplila planetu... Říkají, že tempo růstu globálních teplot kvůli těmto plynům velmi pravděpodobně za posledních 10 000 či více let nemá obdoby."

Navíc zde citují známou lživou propagandu Naomi Oreskes, která v roce 2004 tvrdila, že neexistují žádné (nula) vědecké peer-review články, které by nesouhlasily s Konsensem o klimatické apokalypse. A toto prosím visí na webu NASA! 

 

Starší články na toto téma:

Karel Pacne: Rozmělněné cíle americké kosmonautiky. 30.4.2010

Vítězslav Kremlík: NASA se mění v agenturu na globální oteplování? Klimaskeptik.cz  24.11.2010