NASA se mění v agenturu na globální oteplování?

24.11.2010 11:31

Karel Pacner v článku "Rozmělněné cíle americké kosmonautiky" (zde) v polovině roku 2010  informoval, že Obama zrušil vývoj nových raketoplánů. Ty stávající končí a nové se ani nezačnou stavět. Tisíce expertů na lety do vesmíru skočí na dlažbě. Co tedy NASA bude v příštích letech dělat? Nudit se?

Nikoli. Najde si novou náplň práce. Změní se v agenturu na výzkum globálního oteplování a bude se zabývat chovem a vypouštěním novinářských kachen.

 

Marc Kaufman. NASA plans big boost to climate research budget. Duben 2010 (zde)

"Představitelé NASA oznámili plány na posílení klimatologického výzkumu během příštích pěti let, aby vyrovnali, jak na této oblasti šetřil G.W.Bush... Edward Weiler, administrátor pro vědecké otázky NASA uvedl, že rozpočet NASA na výzkum Země dostane do roku 2015 celkem 2,4 miliard dolarů, což je 62% zvýšení. Do roku 2015 chce NASA spustit 10 nových programů, které budou shromažďovat data o teplotách oceánů, rozsahu zalednění, úbytku ozonu a o tom, kolik CO2 vypouští člověk."

Výslednou zprávu si dovedu představit už nyní. "Klimatická změna je horší než jsme si mysleli."

 

Vrátí se někdy NASA ke kosmonautice? Odvážně se pouštět tam, kam se dosud nikdo nevydal? Nebo je to Konec?

(Ta červená šipka v logu NASA má znamenat směr. Vzhůru ke hvězdám. Per aspera ad astra. Pokud se NASA bude zabývat jen naší planetou a ne lety do vesmíru, nemá na toto logo právo.)