Zapomeňte na ropný zlom. Je tu umělý benzín

01.02.2011 13:16

V našich médiích se objevila zpráva, že britští vědci vynalezli umělý benzín, levnější než normální benzín. Podařilo se mi vystopovat původní zdroj zprávy až do časopisu Gizmag.

Mike Hanlon. Breakthrough promises $1.50 per gallon synthetic gasoline with no carbon emissions. Gizmag 26. ledna 2011

Generální ředitel firmy Cella Energy pan Stephen Volker oznámil, že jeho firma asi do tří let uvede na trh syntetický benzín.  Stát by měl pouze 1,5 USD za galon. To je asi 7 Kč za litr. Tedy dokud na to stát neuvalí nějaké daně jako to dělá s normálním benzínem (v Evropě dnes polovinu z ceny benzínu tvoří daně).

Firma využije výsledky asi 4 let výzkumu, který probíhal v Rutherford Appleton Laboratory u Oxfordu. Šlo o výzkum profesora Stephena Benningtona ve spolupráci s vědci z University College London a z Oxford University. (Beddingtonův profil: zde)

Šlo o výsledek výzkumu, který byl publikován například v článcích jako:

  •  A Solution Selection Model for Coaxial Electrospinning and Its Application to Nanostructured Hydrogen Storage Materials, Zeynep Kurban, Arthur Lovell, Stephen M. Bennington, Derek W. K. Jenkins, Kate R. Ryan, Martin O. Jones, Neal T. Skipper, and William I. F. David, J. Phys. Chem. C 2010, 114, 21201–21213

Pointou je, že jinak nestabilní vodík se díky nanotechnologii zabalí do podoby jakýchsi mikrokuliček. A s těmi se pak dá zacházet jako s normálním benzínem - dají se nalít do nádrže normálního dnešního vozu.

Ekologové mohou mít radost, protože při spalování nevznikají žádné emise CO2.

Doufejme, že praktické realizace se dočkáme dříve než u AirPodu, auta pro městskou dopravu poháněného stlačeným vzduchem. Firma ZPM nám v roce 2009 slibovala, že se během roku 2011 začne prodávat. Zdá se mi, že firmy takováto prohlášení dělají trochu předčasně, aby si zdvihly akcie a získaly peníze na dodělání projektu.

Ale i když praxe někdy vázne, třeba z komerčních důvodů, jedna věc zůstává faktem. Že už nyní, kdy máme ropy ještě na desítky let, jsme schopni vymyslet náhradu.

Tak nepropadejte panice.

 

SÁDRA NA ROPNÝ ZLOM

Různých projektů na vývoj alternativních a přitom levných zdrojů energie běží celá řada. Toto je jen jeden z nich. Nelze se tedy než usmívat na tezemi Římského klubu, že prý nám do roku 1992 dojde ropa (Meze růstu, 1972). Nebo nad Hubertovými představami o "ropném zlomu" (Peak Oil).

Než nám ropa dojde, budeme už dávno mít jiné zdroje jako je jaderná energie nebo syntetický benzín apod. Doba kamenná také neskončila proto, že by došel kámen.

Příklad:  Mezinárodní agentura pro energii (IEA) oficiálně v roce 2010 vyhlásila, že globální Peak Oil už je za námi (zde, listopad 2010). Prý nastal v roce 2006 a tehdejší maximum 70 milionů barelů ročně už nikdy nepřekonáme. Prý. Pak se ale ukázalo, že to je jinak. Prý se to týkalo jen běžné ropy a ne zdrojů jako je ropa z písků apod. Díky těmto dalším zdrojům bude těžba ropy stoupat další desítky let (zde, odhad, že vyroste až na 99 milionů barelů denně ve 30.letech). 

Pesimistické předpovědi se zkrátka nevyplňují.

Fámy o ropném zlomu poslouchali už vaši pradědečkové. Již v roce 1914 Důlní úřad USA předpokládal, že ropy zbývá jen na deset let spotřeby. V roce 1939 americké ministerstvo vnitra předpovědělo, že ropa vydrží jen příštích 13 let. V roce 1951 se vypočítalo, že ropa dojde také za 13 let. Profesor frank Notestein z Princetonské university ke konci své dráhy napsal: „Od mého mládí ropa docházela neustále.“ (Lomborg, str. 152)

 

Další čtení:

Fosilní paliva mají  10x tolik dotací co obnovitelné zdroje?