Zaplať svůj klimatický dluh: pošli svou výplatu do Bolívie

09.06.2010 09:50

(climatedepot.com, guardian) V Bonnu proběhla v červnu 2010 další klimatická jednání. Nedalo se vůbec poznat, že se jedná o klima. Připomínalo to jednání o rozvojové pomoci někdy před čtyřiceti lety.

Chudé země chtějí pumpnout bohaté země o prachy (OSN by se to líbilo - oni by to socialisticky přerozdělovali). Marxističtí šéfové Latinské Ameriky požadují, abychom splatili "klimatický dluh" (climate debt). A kdo ho nezaplatí, má být souzen - proto by chtěli založit "International Court of Climate and Environmental Justice" (Mezinárodní soudní dvůr pro klimatickou a přírodní spravedlnost). Šlo by o takový soud (čti:lynč) s kapitalismem. Morales odmítá cap-n-trade kšeftování s  povolenkami - zdá se mu to příliš kapitalistické. Morales se veze na marxistické vlně boje za "klimatickou spravedlnost" (climate justice).

V květnu Morales uspořádal vlastní  (ne-OSN) konferenci v Cochabamba (viz) a to právě v tomto stylu. Kapitalismus musí být zničen dříve, než on zničí přírodu a život na Zemi.

Vidíte, že každý šibal má svoje důvody, proč klimatickou lež podporovat. Kapitalisté se chtějí napakovat na absurdním kšeftování se vzduchem (emisní povolenky). Karuselové podvody apod. Komunisté klimatismus také podporují, ale z jiných důvodů - je to pro ně nová záminka jak házet všechno zlo světa na kapitalismus. A bývalé kolonie si klimatismus také nemohou vynachválit - je to pro ně nová záminka, jak požadovat odškodné/reparace po bohatých zemích (koho jiného pumpnout o peníze, než bohaté).

Pochybuji, že někdo z těchto klíčových hráčů někdy slyšel, co je  Suessův cyklus nebo že by tušili, co Claus Fröhlich provedl s jistým grafem ze září 1989. Nevědí to a vědecká pravda je nezajímá. Tady jde o byznys.

 

 

Bohaté země ale zatím mají jen spoustu řečí a platit nechtějí. V Kodani bylo zaostalým zemím (nazývejme věci pravými jmény) slíbeno 30 miliard dolarů na pomoc s přechodem na zelené technologie (dosud ty peníze nedostali). Za to si globálně nekoupíte ani oběd. Bohaté země navíc mají takový trik, že ty o co víc dají na klimatickou pomoc, o to víc škrtnou z jiné humanitární pomoci. Vlk se nažere a koza zůstane celá. S tímto přístupem ovšem souhlasím, protože diktátoři zaostalých zemí by to stejně rozkradli. Tak jako rozkradli rozvojovou pomoc.

Mimochodem, zmínil jsem, že tzv. bohaté země se topí v dluzích a stojí často před bankrotem? Navrhuji přejmenovat na Zadlužené země.

Rovněž navrhuji, aby  - než budou požadovat nějaké splacení dluhů od nás - aby si nejprve zametly před vlastním prahem. Zaostalé země by nejprve měly splatit SVŮJ "rozvojový dluh" vůči Evropě. Protože nebýt kolonialismu - jakkoli byl spojen s válkami -  a dovozu evropské technologie, měli by dnes daleko nižší příjmy, daleko vyšší úmrtnost, neměli by elektřinu, televizi, telefony, automobily, transfuze, transplantace, očkování a vůbec prakticky nic.