Zaostalé země požadují mezinárodní tribunál pro klimatické zločiny

25.04.2010 15:54

(ekolist.cz) Účastníci ekologického summitu rozvojových států pořádaného v bolivijském městě Cochabamba požadují zřízení mezinárodního trestního tribunálu pro klimatické zločiny.

Konference svolal bolivijský marxistický prezident Evo Morales. Cílem fóra, jehož se účastní na 20 000 delegátů ze 130 zemí, je mimo jiné sjednotit postoj některých rozvojových zemí před nadcházejícím ekologickým summitem v Mexiku.

Mezi návrhy, které by tak na summitu v mexickém Cancúnu mohly zaznít, může být i zřízení mezinárodního tribunálu pro zločiny proti planetě Zemi. Bolivijský velvyslanec u OSN dále uvedl, že Bolivie zažaluje vyspělé státy u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu, pokud se v Mexiku nepodaří dosáhnout uspokojivé dohody.

Cílem konference v Cochabambě je také uspořádat v roce 2011 celosvětové klimatické referendum. Respondenti by v referendu odpovídali na spíše obecné otázky, zda je potřeba upustit od nadprodukce a přílišné konzumace nebo žít ve větším souladu s přírodou.

 

Komentář 1) Marxisté jako Evo Morales se prostě snaží udělat radost V.I.Leninovi, jehož narozeniny se právě koncem dubna slaví pod pseudonymem "Den Země". Pokud je toto "hnutí zaostalých zemí" někomu povědomé, přečtěte si Johnsonovy "Dějiny 20.století", kapitolu o Bandungské konferenci.

Komentář 2) Jsem zvědav, kdo v případném přelíčení bude žalobcem. Žáby a mufloni? Jak budou mluvit, když neumí anglicky?