Mají se klimatologové bát nového zákona? (aktualizace)

11.02.2011 17:04

(CBS) Tak jako v klimatickém panelu OSN i v Rumunsku mají problémy s lidmi, kteří šíří falešné předpovědi a přitom jim za matení veřejnosti nehrozí žádný postih. Rumunský parlament proto nyní schválil zákon, podle kterého

a) jasnovidci nyní budou muset platit daně jako každá jiná živnost,

b) za nepravdivé předpovědi, které se nevyplní, jim bude hrozit až trest odnětí svobody.

Pokud je toto precedent, může to změnit tvář klimatologie, tam se také stalo módou věštit z křišťálové koule.

 

V roce 1988 James Hansen z NASA věštil, že za dvacet let se velmi oteplí. Jeho prognóza se nevyplnila. Dnešní teploty jsou o půl stupně Celsia nižší než tehdy předpověděl. Od roku 1988 se oteplilo, ale méně než prognózoval. (Musel jsem upřesnit tuto formulaci, protože někteří čtenáři měli z původního textu dojem, jako bych snad tvrdil, že se od roku 1988 ochladilo. Takové nedorozumění mne překvapuje, protože jsem už několikrát otisk výmluvný graf níže)

hansen1988.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z grafu vidíme, že věštba jasnovidce Hanussena nevyšla... Pokud dovolíte slovní hříčku, Erik Jan Hanussen byl skutečný jasnovidec/varietní kouzelník ze 30.let 20.století. Hanussen předpověděl požár Reichstagu 1933 a záhy poté byl zavražděn. Někdy mám dojem, jestli James Hansen není jeho vnuk

https://en.wikipedia.org/wiki/Erik_Jan_Hanussen

 

 

(Hanussen: Ředitel Goddardova ústavu NASA pokračuje v tradici? Hansen se narodil v roce 1941 v Iowě jako páté ze sedmi dětí chudého farmáře (viz), takže skutečné příbuzenství s Erikem Hanussenem není pravděpodobné. Jde jen o podobnost jmen... a profesí).

 

Jiní věští, že za pár let zmizí led v Arktidě nebo že budou silnější hurikány nebo že se co nevidět oteplí o 5°C nebo že nás během jedné generace postihnou gigantické neúrody.

Straší lidi, ovlivňují nákladná politicko-ekonomická rozhodnutí (které zaplatí občan) a nenesou žádné následky? Pokud takový zákon bude platit pro astrology a ne pro klimatology, pak je to unfair používání dvojího metru.

Tyto alarmistické věštby spadají spíše do říše magie než vědy, protože nejsou podloženy vědeckými důkazy. Protože nikdo nezná přesně velikost vlivu CO2 na klima, nikdo dosud nezná ani účinek oblačnosti na globální teploty, ani tu globální teplotu neumíme přesně změřit (plus mínus 0,18°C).

Je to tedy jen věštění z křišťálové koule.

Obrázek: Klimatický astrolog při práci na klimatologických modelech