Zakladatel CRU: Doba ledova už začíná!

14.08.2010 19:10

(BishopHill)  Ve 40-70.letech se na severní polokouli dost výrazně ochlazovalo a v 70.letech proto média a novináři s oblibou strašili, že už je tu nová doba ledová. Známý je článek z Newsweeku apod. To byla tehdejší forma klimatického alarmismu.

Dnes alarmisté poukazují na to, že tento ukvapený alarmismus tehdy tvořil jen menšinu klimatologické literatury. K tomu bych podotkl, že nebýt masivních dotací pro alarmisty, tak by i dnes alarmismus byl jen okrajový proud.

Zajímavé ovšem je, že ochlazovacímu alarmismu se tehdy věnovaly klíčové ikony klimatologie. Nejen Stephen Schneider. Ale i Hubert Lamb, zakladatel CRU (to je ten ústav v Anglii, kde propukla aféra Climategate).

Blog BishopHill přinesl důkaz. Nalezl interview s Lambem z roku 1972. Po Lambovi se dnes jmenuje budova CRU.

 

Climate Expert: Ice Age Coming. (Desert News of Salt Lake City - the edition of 8th September 1972)

"Dalších dvě stě let teploty půjdou rozhodně dolů," říká Lamb v interview. "Posledních 20 let tohoto století bude progresivně chladnějších. Poté se klima může zase oteplit, ale jen na pár desítek let." Dále vysvětluje: "Z našeho interglaciálu máme to nejlepší už za sebou. Vrchol byl před 7 - 3 tisíci lety. Od té doby to jde s teplotami z kopce. Občas může dojít k pár výkyvům směrem nahoru, ty jsou však více než kopenzovány celkovým sestupným trendem."