Za výbuch islandské sopky může globální oteplování?

21.04.2010 08:46

(financialtimes, breitbartguardian) Podle nové studie z NewScientist by dopad erupce islandské sopky nebyl zdaleka tak hrozný, nebýt globálního oteplování. To prý totiž změnilo proudění vzduchu nad Evropou. Jak na to autoři  Christophe Cassou a Eric Guilyardi přišli? Řekl jim to jejich počítačový model (čti: počítačová videohra).

Sopka přitom denně vychrlí tolik CO2 jako středně velký evropský stát. Sopka by také měla zaplatit emisní povolenky,ne? Evropské aerolinky denně způsobí emise asi 440 000 tun CO2. Sopka cca 150-300 000 tun CO2.

Naplňují se tak alarmující prognózy, které vědci emitovali minulý rok: Tání ledovců sníží tlak na zemskou kůru a způsobí tak vyšší četnost zemětřesení (Chile) a sopečných erupcí (Island). A je to tady.

V září 2009 byla uspořádána konference "Vliv klimatu na geologická rizika" (Climate Forcing of Geological Hazards) při University College of London. Jeden z organizátorů konference Bill McGuire tehdy řekl: "Možná se nám Země snaží něco naznačit."

Bill ovšem vede Hazard Research Centre. Kdyby nestrašil katastrofami, přijde o práci. "Řekl jste, že podstatná rizika nehrozí? Pak není důvod dál financovat váš ústav."

======================

Otázka  1) K zamyšlení. Navzdory těmto sopečným emisím každý výbuch sopky způsobí globální ochlazení, nikoli oteplení. Kvůli prachu (aerosolům), které také vychrlí. Totéž ale platí i o spalování fosilních paliv lidmi. Obojí se patrně vzájemně vyruší.

Otázka 2) K zamyšlení. Proč by ke katastrofálním událostem měly vést právě současné teploty? Ať už za současné teploty může člověk nebo Slunce, co je na současné teplotní hladině tak unikátního, aby to znamenalo apokalypsu? Proč ne o 0,5°C více či méně? A co středověk či Altithermal (před dobou bronzovou), kdy bylo stejně teplo nebo tepleji?

======================

Skvělý je článek na Lidovkách o anekdotách, které se šíří ohledně výbuchu islandské sopky. To si prostě musíte přečíst:

Internet chrlí vtipy: Smažme Islandu jeho dluhy, nebo tu sopku nevypnou