Vliv britských voleb na klima

08.05.2010 09:22

(AFP) Asi nejznámějším britským klimaskeptickým politikem je lord Monckton. Jeho strana UKIP se v britských květnových volbách 2010 nedostala do parlamentu. Nepodařilo se jí tedy zopakovat obrovský úspěch z eurovoleb, kdy porazila i Labouristy. Euroskeptičtí voliči zřejmě uvěřili slibům Davida Camerona (Conservative Party), že vypíše referendum o vystoupení z EU.

Krom toho předseda UKIP Nigel Farage v den voleb málem zahynul, protože se s ním zřítilo letadlo. Ano, další pád letadla s euroskeptickým politikem. Už zase. Z trojice nejhlasitějších euroskeptiků zbývá už jen jeden - být Klausem, vůbec bych teď do letadla nelezl.

Navíc vítězní Konzervativci nemají ve sněmovně většinu a budou potřebovat podporu nějaké další stany, aby mohli vládnout. Koaliční vládnutí poskytne Davidu Cameronovi výmluvu, aby porušil svůj slib voličům a nevypsal referendum o setrvání v EU.

Brusel by potřeboval dostat výchovný políček, aby se vzpamatoval a byl nucen přehodnotit svoji katastrofální politiku: zrušit euro, zrušit podporu biopaliv a fotovoltaiky, zákazy žárovek, REACH a další a další centralizace moci v rukou hrstky vyvolených v Bruselu. Od Britů ale tento políček nedostanou.