Climategate: UEA bude vyšetřovat sama sebe

31.03.2010 15:38

( BishopHillThe Register )

Universita Východní Anglie (UEA) oznámila, že bude vyšetřovat sama sebe a sama zvolí, jací lidé ji budou vyšetřovat. Klimatologický ústav CRU je součástí UEA a právě tam vypukla aféra Climategate, kdy na veřejnost unikly kompromitující e-maily. Vedení university se aktivně podílelo na utajování dat a obcházení FOIA (zákona o poskytování informací).

UEA zřizuje dvě samostatné vyšetřovací komise. Jedné předsedá sir Muir Russel a té druhé lord Ron Oxburgh.

Oxburgh je ředitelem eko-aktivistické lobbistické organizace GLOBE. To už mohli rovnou pověřit vyšetřováním ředitele Greenpeace.

V Russelově komisi je Geoffrey Boulton, který napsal: "Máme důkazy, máme konsensus... díky Sternově zprávě víme, že levnější je řešit klima nyní než později."

Také tam sedí Philip Campbell: "Ano, Climategate přišla ve špatnou chvíli. Ale není pravda, že je to skandál. Ti vědci žádná data neutajovali."

Je úsměvné, že Russelova komise má web s názvem "nezávislá analýza e-mailů o změnách klimatu" https://www.cce-review.org/

Sir Humphrey (ze seriálu Jistě pane ministře) by zatleskal: Když se chcete něčeho zbavit, dejte to do názvu, tam to nadělá méně škody než v textu. V tomto případě jde o pojem "nezávislý".

 

Na této planetě je přes 7 miliard lidí. Opravdu je takový problém najít do komise pár lidí, kteří nejsou v konfliktu zájmů a nejsou předem zaujatí?

 

Otázka: Opravdu si někdo z alarmistů myslí, že těmto komisím budeme věřit jediné slovo? Kdyby vyšetřováním pověřili známé klimaskeptiky, zveřejnili všechna data a žádné lumpárny by se ani tak neodhalily, to by mě i dalším skutečně zacpalo ústa. Takhle to ale vypadá, že jen pokračují ve strategii "hide the decline" utajování.