Soudruzi: Závazky XXL sjezdu KSSS splníme

18.11.2010 20:23

(euractiv) Narazil jsem na titulek s neuvěřitelným názvem "Klima: Závazek vůči rozvojovým zemím splníme, říká EU". Jazyk starých struktur se vrací? Dříve narození pamatují, že přesně takové titulky mívalo Rudé právo.

Článek je o tom, že my občané EU jsme letos do rozvojových Zemí poslali 2,2 miliardy Euro. Jako pomoc v boji s klimatem.

Nežli se ale začneme pohoršovat nad vyhazováním peněz na neexistující klimatický problém, poslyšte následující citaci.

"Dokument dále uvádí, že přes polovinu peněz vyplatila Evropa rozvojovým zemím ve formě půjček a 1,05 miliardy eur ve formě grantů. ... Organizace, které se zabývají bojem proti chudobě, ale unijní pomoc kritizují. Peníze, které EU posílá do rozvojových zemí, podle nich nepředstavují „nový a dodatečný“ zdroj financí. Prostředky státy v rámci svých rozpočtových kapitol na rozvojovou pomoc pouze přesunuly na boj se změnami klimatu."

Podle závazku to mělo správně být 2,4 mld Euro, na to už ale EU nemá. Krachuje Irsko, Porgugalsko, Řecko a kdo ví kdo další.

Peníze nejsou i kvůli Italům, kteří se odmítli na financování klimatismu podílet.

„Je neuvěřitelné, že premiér Berlusconi chce vzít svůj slib z Kodaně zpět. Recese byla přeci v plném proudu už tehdy, nemůžeme jí stále využívat jako alibi k neplnění svých závazků vůči Evropské unii,“ uvedla Farida Bena, mluvčí italské větve mezinárodní neziskové organizace Oxfam

Berlusconimu tleskáme. V době recese musíme řešit skutečné problémy lidí a ne problémy fiktivní.

Z loňské Kodaňské konference vzešel závazek, že vyspělé státy pošlou v letech 2010-2012 chudým zemím 30 miliard dolarů na snižování emisí skleníkových plynů a na opatření související s adaptací na změny klimatu. Do roku 2020 se má objem financí na investice v rozvojových zemí zvýšit na 100 miliard dolarů ročně.

Pořád ale nikdo nevysvětlil proč. Všechny tyto investice vycházejí ze zpráv IPCC, jejichž důvěryhodnost po sérii vědeckých selhání klesla na bod mrazu. Máme vynakládat miliardy na základě drbů z novin? Protože takové jsou zdroje IPCC.