Sopečný mrak, který nebyl: Další chybný klimatický model?

26.04.2010 18:34

(dailymail, dailymail) Britská meteorologická agentura Met Off zažívá těžké časy. Nejprve věštila rekordně teplou zimu - a místo toho přišla nejkrutější zima za třicet let.

A nyní znovu. Ukazuje se, že miliardové ztráty z uzavření leteckého provozu byly zřejmě zbytečné. Sopečný mrak ohrožující celou Evropu totiž existoval jen v počítačových modelech alarmistických klimatologů.

Matthias Ruete, který má v Evropské komisi na starosti dopravu říká, že zákaz letů se měl omezit jen na pásmo 20-30 mil kolem sopky.

Islandská sopka samozřejmě skutečně vychrlila oblaka prachu a popela, počítačový model však nadhodnotil jeho množství a špatně odhadl jeho pohyb. Jaké překvapení. Alarmisté nadhodnocují rizika.

Podle Luftwaffe, totiž Lufthansy, je to skandál, že zákaz letů byl vydán jen na základě jediné počítačové simulace chování oblaku sopečného popela. Lufthansa se domnívá, že počítačový model Met Off je chybný. A poukázali, že za víkend provedli 20 zkušebních letů naprosto bezpečně.

Dodatek: Dr. Metelka protestuje, v daném případě prý šlo o meteorologické modely, nikoli klimatologické. Náš názor je takový, že obojí se týká téže věci - chování atmosféry.