Sisyfos: Veřejná demonstrace neúčinnosti pavědy

16.02.2011 08:58

(Sisyfos) 16. února 2011: "Jako pokus o hromadnou sebevraždu dnes působilo počínání patnácti příznivců klubu skeptiků Sisyfos. Ti se ráno sešli na Novotného lávce a začali ve velkém zapíjet homeopatika."

Takové akce mají ve světě už tradici. 30. ledna 2010 v 10:23 uspořádali britští skeptici po celé Anglii protestní happening, během kterého se veřejně "předávkovali" údajně velmi silnými homeopatickými léky - demonstrativně spolkli celé balení (až 100 cukrových tabletek). Bez jakýchkoli účinků. Empiricky tak prokázali neexistenci proklamovaných účinků. Letos se pro velký úspěch tato akce koná celosvětově.

Homeopatici tvrdí, že látka má tím větší účinek, čím více je zředěná. Guardian píše: "Podle homeopatů se aktivní láky otisknou do paměti vody pomocí speciálního procesu protřepávání. Z téhle teorie ale plyne několik zřejmých otázek. Pokud voda má paměť, znamená to tedy, že vegetariáni nesmí pít vodu? A podobá se tento proces speciálního protřepávání splachování vody na WC? Protože pokud ano, pak pitná voda musí mít pohnuté vzpomínky na nespočetné generace záchodů."

Něco mi to připomíná. Klimatičtí homeopatici tvrdí, že stopový prvek CO2 má gigantický vliv na skleníkový efekt a globální teploty. Víra v mocný vliv nízkých koncentrací velmi zředěných látek je něco, co obě teorie sdílejí.

 

 

Výše uvedenou metodou "homeopathy overdose" se dá názorně vyvrátit i pseudovědecká teorie, že CO2 je prý špatný pro rostliny a jeho zvýšené koncentrace že ohrožují vegaci a úrodu.

a) Kdyby homeopatika měla vliv na lidské zdraví, předávkování by znamenalo sebevraždu.

b) Kdyby CO2 byl pro rostliny špatný, zvýšení koncentrací by muselo vést k úhynu rostlin

 

Navrhuji, aby Sisyfos příště uspořádal akci "Veřejné předávkování rostlin smrtícím oxidem uhličitým"

Zatím se vedení Sisyfa takových akcí bojí a snaží se tématu AGW vyhýbat, jak ukazuje nedávné prohlášení vedení klubu (zde). Chápu. Strefovat se do homeopatiků je snazší. Za těmi nestojí gigantická dobře placená a vlivná lobby.

 

 


Další info:

https://www.co2isgreen.org

https://www.co2science.org/ (zde najdete seznam peer-reviewed vědeckých studií, data i edukační videa o tom, jak působí vyšší hladiny CO2 na rostliny)

Vědci varují: lidstvo čeká hladomor (Norman Borlaug, autor "zelené revoluce" ve šlechtění rostlin, pomohl zvýšit produkci potravin na celém světě. Borlaug je klimaskeptik. Jestli o rostlinách někdo něco ví, tak on)

Freeman Dyson - Global Warming Heretic. New York Times Magazine 29.březen 2009 (Fyzik Dyson, legenda americké vědy, vizionář, autor konceptu Dysonovy sféry. Upozorňuje, že více CO2 v atmosféře je skvělá příležitost, jak získat z rostlin větší růst a tedy vyšší zemědělské výnosy. Navrhuje vyšlechtit rostliny, které dokáží ještě více zužitkovat vyšší hladiny CO2 jako potravu).