Schwarzeneggerovo poslední vítězství

03.11.2010 12:46

(sfgate) Rakouský kulturista, který se stal hollywoodskou filmovou hvězdou a posléze guvernérem Kalifornie, nejlidnatějšího státu USA, právě ve funkci končí. Dělal guvernéra dvě funkční období a potřetí kandidovat nemůže. Zvolen za Republikány se zprvu snažil o pravicovou politiku. Když viděl, že se tak daleko nedostane, otočil kabát a veze se chytře na levicovém populismu.

Jako ekonomický vládce Kalifornie nijak zvlášť neexceloval, Kalifornie se potácí v dluzích. Proto je chytré odvést pozornost jinam. K metafyzickým problémům záchrany planety. A posílit si tak svou image.

Arnold zachránce světa. "Come with me, if you want to live."

Arnold se tedy stal jedním z nejprogresivnějších klimatických alarmistů. Je to chytrý chlap, ví odkud fouká vítr a peníze.

Právě on prosadil v Kalifornii zákon AB32 - jako první v USA zavedl boj proti uhlíku ve stylu Evropské unie. Zákon nařizuje Kalifornii snížit své emise skleníkových plynů na úroveň roku 1990. Jde tak "příkladem" celým Spojeným státům a politikům ve Washingtonu. Nic nevadí, že se tím ještě prohloubí hospodářská recese. Taková opatření totiž nejsou zadarmo.

Nyní proběhlo v Kalifornii referendum o tzv "Návrhu 32" (Proposal 32). Byl to návrh pozastavit platnost tohoto klimatického zákona. Návrh neprošel.

Autoři návrhu do kampaně vrazili asi deset milionů dolarů.

Jenže alarmistická lobby má daleko více peněz, to všichni víme. Ti investovali do kampaně třikrát tolik. Přes třicet milionů dolarů.

Těžko uspět s kampaní, když masmédia o Climategate mlčí. A když uhlíková lobby má o tolik více penízků.

Tak už to ale na zemi chodí.

Zbývá poslední otázka. Stane se Arnold příštím americkým presidentem?