Do ropného zlomu zbývá už jen 8 let... varuje president USA 1977

15.07.2011 10:00

(MasterResource, The American Presidency Project)

JIMMY CARTER, 39.president USA, v projevu 18.dubna 1977

"To o čem dnes budu hovořit, není nic příjemného. Chci k vám promluvit o problému, který je v našich dějinách bezprecedentní. Pomineme-li hrozbu války, jde o největší hrozbu, které naše země bude za našich životů čelit."

"Ropa a zemní plyn, o které se opírá 75 porocent naší energetiky, prostě docházejí... Růst světové produkce ropy pravděpodobně může vydržet ještě dalších 6 až 8 let. Avšak v 80. letech skončí. Poptávka totiž převýší produkci. Není vyhnutí."

"Svět nyní spotřebuje asi 60 milionů barelů ropy denně a poptávka každým rokem vzroste asi o 5 procent. To znamená, že jen abychom se udrželi na místě, potřebujeme zvýšit produkci každý rok o celý jeden Texas neboli o novou Saudskou Arábii každé 3 roky. Je jasné, že takto nelze dál pokračovat." 

"Protože nám dochází ropa a plyn, musíme se rychle připravit na přechod na třetí cestu - přísné šetření energií, vrátit důraz na uhlí a zavést permanentní obnovitelné zdroje energie jako je solární."

"Bude nutno přinést bolestné oběti - bude to však smysluplná oběť. Ano, zvýší se tím ceny a pro každého z nás to přinese nepohodlí. Tyto oběti však budou přicházet pozvolna, realisticky a jsou zkrátka nutné."

"Nesmíme být sobečtí či bázliví, pokud chceme svým dětem a vnoučatům zajistit slušné životní podmínky."

"Za dva dny předložím Kongresu své návrhy na energetická opatření... Mnoho z těchto návrhů bud nepopulární. Budete se muset uskrovnit. Důležité však je, že jedinou alternativou je národní KATASTROFA." 

 

Americký president Jimmy Carter, Projev k národu o stavu energetiky "Energy Address to the Nation", 18.dubna 1977

John T. Woolley and Gerhard Peters, The American Presidency Project [online]. Santa Barbara, CA. Available from World Wide Web: https://www.presidency.ucsb.edu/ws/?pid=7369.