Ropná skvrna: Tragédie pro BP i pro uhlíkovou daň

02.05.2010 07:30

(BBC, capitalhill, americanthinker) Těžba ropy uprostřed oceánu (off-shore drilling) je nevyhnutelně spojena s rizikem úniků. Tentokrát však ropa vyvěrá cca 1,5 km pod mořskou hladinou. A robotické ponorky prý nedokázaly únik zastavit. Prý to může trvat celé měsíce!

Navzdory tvrzení některý eko-aktivistů, ropným firmám nejsou úniky ropy lhostejné, ani nemají škodolibou radost z ubližování životnímu prostředí. BP za tento týden přišla o nějakých 15 miliard dolarů. A taxametr jede dál. Pochybuji, že mají radost.

Podobné ekologické katastrofy vedou ekology, aby požadovali zákaz těžby na otevřeném moři. Ovšem obnovení "povolení k průzkumu nových nalezišť" na otevřeném moři (po čtvrt století zákazu) bylo součástí kompromisu, kterým se Obama snažil získat hlasy Republikánů pro zákon Waxman-Markey o zavedení uhlíkové daně.

Americká uhlíková daň je letos zase o něco méně pravděpodobná. Nedávno k tomu přispěl i republikánský senátor Graham, když odvolal svou podporu tomuto zákonu Demokratů. Naštvalo ho, že navzdory původní kompromisní dohodě, Demokraté chtějí už nyní protlačit Kongresem zákon na podporu ilegální imigrace. Chtějí si tak koupit hlasy Hispánců. Republikáni jsou naopak proti ilegální imigraci a nedávno prosadili tvrdý protiimigrační zákon v Arizoně.

Současné havárii se rozsahem rovná snad jen havárie tankeru Exxon Valdez z roku 1989. Poučení z havárie znělo: potřebujeme tankery s dvojitým pláštěm. Doufejme, že i dnešní havárie povede k technickým inovacím. Nechápu, jak může někdo začít těžit cosi kdesi, když pak není schopen s vrtem manipulovat a řešit na něm závady.

Než řeknete, že je nutno těžbu ropy v oceánu ihned zakázat, zamyslete se nad tímto: Schopnost těžit ropu 1,5km pod hladinou moře je technický zázrak, který jsme dokázali zvládnout. Získali jsme tak přístup k ložiskům, ke kterým jsme se dříve nedostali. Když zakážete těžbu ropy v oceánu, kde tu chybějící ropu vezmete? A jestli ekologové chtějí čisté zdroje energie, proč jsou proti jaderné energetice?