Ředitel Pacific Institute přiznal, že klimatu nerozumí

17.06.2010 10:08

(huffingtonpost) Peter Gleick je zakladatel a ředitel Pacific Institute. 19.května 2010 uveřejnil článek s názvem "Graf, který by měl být na první stránce každých novin: nezpochybnitelné oteplování planety". 

A ukazal tam graf, jak se během 20.století oteplilo.

Gleick si asi myslí, že tím polemizuje se skeptiky. Neví, že skeptici oteplení za poslední staletí nikdy nezpochybňovali. My víme, že se oteplilo. O tom není debata. Evropské ledovce ustupují výrazně už od půle 19.století, tedy dávno před boomem fosilních paliv po druhé světové.

Z grafu je patrné, že posledních 10 let se neotepluje. Také je vidět, že oteplení ze 70-90. let je prakticky stejně velké či rychlé jako oteplení z první půle 20.století, které i největší alarmisté uznávají, že bylo přirozené. To jen k výrokům "oteplování se zrychluje".

Gleick ale blábolí: "Kdyby se tohle dělo s vaší tělesnou teplotou, už byste volali doktora... Nenechte se oblbnout, když popírači klimatických změn říkají, že je to přirozené. Není!  Žádný přirozený mechanismus to nedokáže vysvětlit."

Ovšem že dokáže. To jenom Peter Glaick to vysvětlení nezná. A svou nevzdělanost pokládá za argument.

To je stejná argumentace, jakou předvedl Phil Jones, ředitel CRU, v interview pro BBC počátkem roku 2010: Naše klimatologické modely to nedokáží vysvětlit přirozeně, takže to musí být vina člověka.

Jak podotkl Čechoameričan Petr Chýlek, klimatolog z Los Alamos: Není náhodou logičtější závěr, že ty klimatické modely jsou příliš primitivní a nedokáží správně modelovat přirozenou variabilitu klimatu?

Gleick také asi v životě neslyšel o halštatském cyklu. Ten má asi 2400 let. V tomto cyklu dochází k tzv.malým dobám ledovým. A jedna právě skončila. Proč se tedy diví, že se oteplilo?

Gleick byl nedávno podepsán pod dopisem 255 členů Americké akademie, kde se tvrdilo, že IPCC je věda a že se blíží konec světa.

Gleickovi ale nezbývá nic jiného než strašit lidi, má to v popisu práce. Protože jeho ústav (Pacific Institute) je specializován, aby "přinášel řešení environmentálních problémů". Kdyby se zjistilo, že jisté problémy neexistují, přišli by o práci.

A ještě něco: Když se podíváte na jejich web, zjistíte, že ve správní radě sedí Anna Ehrlichová, manželka Paula Ehrlicha, což je zakladatel alarmismu. To on tvrdil, že v 80. letech minulého století přijdou kvůli přelidnění obrovské hladomory a navrhoval nucenou sterilizaci populace. A mezi oficiálními poradci PI je klimatolog Stephen Schneider, už přes 30 let jeden z nejhlasitějších alarmistů. Ten svět je ale malý.

Potvrzuje se tím, že alarmismus není světový konsensus tisíců vědců, ale jen hrstka starých známých, jejichž jména se opakují pořád dokola.