Princ Charles: Klimaskeptici mění názor veřejnosti

11.02.2011 12:13

(UPI, AP) Britský následník trůnu princ Charles vystoupil 9. února 2011 v evropském parlamentu v Bruselu. Bylo to u při příležitosti konání konference s  názvem "Low Carbon Prosperity Summit" (Konference o prosperitě s nízkými emisemi uhlíku).

Charles ve své řeči složil poklonu klimatickým realistům a vyjádřil přesvědčení, že se jim daří měnit veřejné mínění. Řekl, že klimaskeptici mají "korozivní vliv"  (corrosive effect) na víru v klimatickou apokalypsu. Rozumným lidem tato jeho slova udělala radost.

 

Dále řekl: "Když skeptici naznačují, že stovky vědců z celého světa... jsou nějak nevědomky zaujatí, to by znamenalo, že mnoho z nás tajně konspiruje, abychom podkopali a vědomě zničili celý tržní kapitalistický systém," uvedl Charles sebekriticky. Pro odstranění kapitalistického systému se ostatně před pár dny veřejně vyjádřil generální tajemník OSN Ban Ki-Moon. Stejně jako Fidel Castro nebo marxistický bolivijský president Morales a další.

Princ Charles se domnívá, že lidé odmítající vyhazovat peníze za opatření, která jsou drahá a stejně nemají podstatný vliv na klima, jsou nezodpovědní:

"Zeptal bych se těchto lidí, jak se chtějí podívat svým vnoučatům do očí až budou muset přiznat, že zničili jejich budoucnost."

Klimaskeptici prý "hrají bezohlednou ruletu s budoucím dědictvím generací, které přijdou po nás."

Charles se také vyjádřil proti růstu životní úrovně, tj.proti růstu HDP.

"Nechápu, jak můžeme dlouhodobě udržet růst HDP, pokud budeme tak nenasystně rabovat planetu jako to děláme nyní."

Charles si ale kriticky všimnul i toho, co lidem vadí na environmentalismu.

"Pokud neustále slyšíme, že žít ekologicky znamená vzdát se všeho, co je v životě hezké, pak není divu, že lidé odmítají změnu."

 

 

Související čtení:

Britská královská rodina horkem zešílela (Choť britské královny sní o tom, že by se v příštím životě vrátil jako smrtící virus)