Přečetli jsme za vás

03.03.2011 10:19

Několik zajímavostí na téma globálního ochlazování… totiž globálního oteplování… totiž klimatické změny… totiž globální změny. (2.března 2011)

==========================

 

Oldřich Klimánek: Spoluzakladatel Greenpeace Patrick Moore: Řečem, že globální oteplování je pro člověka hrozbou, se musím smát. 28.únor 2011

„Patrick Moore byl jedním z prvních členů organizace Greenpeace. V roce 1977 se stal jejím prezidentem, byl i na palubě lodi Rainbow Warrior, když ji potopila francouzská tajná služba. Po patnácti letech však kolébku environmentalistických hnutí opustil. Nelíbilo se mu, jak se radikalizuje a jak se odklání od vědy. I dnes říká, že Greenpeace nemá s původní organizací nic společného“

 

 

K.Green & H. Alaghebandian. Industry Has Spoken… Will the President Listen? The American 23.února 2011

Darrell Issa je předseda výboru pro dohled a vládní reformu (Chairman of the House Committee on Oversight and Government Reform) v americkém Kongresu. V prosinci rozeslal firmám dotazník, které regulace jim nejvíce ztěžují podnikání. Nyní dostal výsledky.

Z 651 stížností celkem se jich 334 týkalo EPA, tj. americké agentury pro životní prostředí. To je 51 procent!

 

 

Martin LaMonica. Schwarzenegger: Time to change the energy debate. GreenTech 1.března 2011

Arnold Schwarzenegger, do podzimu 2010 guvernér Kalifornie, říká, že se chce angažovat v prosazení obnovitelných zdrojů. Avšak uznává, že o boji proti globálnímu oteplování už mluvit nahlas nemůže. 

„Jsem si jist, že dokážeme změnit debatu a že v ní vyhrajeme. Ale nemůžeme mluvit o globálním oteplování, protože lidé mají pocit, že se jich to netýká.“ 

("We can't talk about global warming, because people can't relate to that.")

 

Ted Nordhaus and Michael Shellenberger. The Long Death of Environmentalism. The Breakthrough 25.února 2011

Zakladatelé Breathrough Institute hovořili na přednášce v Yale University. Ve svém projevu říkají, že zelenou eko politiku je nutné reformovat. Nyní je na kolenou, protože jí zlomily dvě věci. Jednak fantazírování o „zelených pracovních místech“ (green jobs) a jednak film „Nepohodlná pravda.“ Díky tomuto filmu Američané získali dojem, že alarmy o globálním oteplování jsou přehnané. A falešné sliby o zelených pracovních místech byly nerealizovatelné – zákon o cap-n-trade proto neprošel.

 

Klimatolog Jan Pretel: Drasticky snižovat emise je nesmysl. Ekolist 26.ledna 2011

Jan Pretel z ČHMU v diskusi pod svým článkem na ekolist.cz vyjádřil své názory na Sternovu zprávu a na Kodaňskou diagnózu.

JP: "Pokud jde o  citace Kodaňské diagnózy, dovolte jednu moji poznámku. Tento dokument považuji za silně politicky motivovaný (zabarvený silně do zelena).
1) Vznikl před Kodaňskou konferencí 2009, která si dala za cíl dojít jakýmkoliv způsobem k politické dohodě (což se nepodařilo).
2) Mělo jít o jakýsi "nový apel vědců" (v odborných kruzích se jím skutečně nestal) k politickému využití v Kodani.
3) Tři z množiny autorů Diagnózy znám osobně a znám i jejich postoje, velmi ultimativní názory i "zabarvení", takže se obsahu a hlavně zabarvení Diagnózy vlastně ani moc nedivím."
Z toho, co jsem napsal asi zřetelně vyplývá, že Vámi citovaný materiál osobně neuznávám (a nejsem sám!)" 

V diskusi přišla  řeč i na tzv. Sternovu zprávu, o které jsme tu psali nedávno, když ji odsoudila Světová banka.

JP: "Nejsem ekonom, ale měl jsem možnost v průběhu doby od vydání Sternovy zprávy s řadou dobrých ekonomů z obou stran názorového spektra některé body diskutovat, a udělal jsem si názor, že zřejmě největší chyba Sterna je špatné diskontování. Navíc, udělat skutečně kvalifikovaný odhad nákladů na mitigace, stejně jako adaptace, pro časový horizont 100 let je úkol pro Nobelovku a nikomu se to zatím nepodařilo. Takže jakékoliv úvahy o tomto jsou pouhým porovnávání dvou zcela fiktivních "hodnot", z nichž někdy může výjít jako vyšší ta, jindy ona, a záleží na tom, jaký chci mít výsledek..."

 

M.Billington. The Heretic – Review. Guardian 11. února 2011

Anglický Guardian uveřejnil příznivou recenzi na divadelní hru Richarda Beana "The Heretic", která se nyní hraje v Royal Court Theatre v Londýně.

"Hra začíná slibnou premisou: Izolace doktorky Diany Casselové, špičkové odbornice na katedře přírodních věd Yorkshirské university. Její specializací je měření hladin oceánu u Malediv. Její vědecký přístup ji vede k závěru, že tam už  20 let oceán nestoupl. Její klimaskepticismus ji nevyhnutelně dostane do potíží: odstává výhrůžky smrtí od Milice posvátné Země (Sacred Earth Militia), pohádá se se svou anorektickou dcerou, která je v Greenpeace. A nakonec je pro své názory vyhozena z práce svým šéfem, bývalým milencem. Její útěchou zůstává jen student Ben, kterého vychovává k tomu, aby ke globálnímu oteplování zachovával přísně vědecký přístup."

Zaměření hlavní postavy je zřejmě inspirované Nils-Axel Mörnerem, což je skutečný vědec, který byl presidentem International Union for Quaternary Research (INQUA). Vedl také komisi INQUA pro změny hladiny oceánů a vývoj pobřeží (INQUA Commission on Sea Level Changes and Coastal Evolution). Při zkoumání Melediv jeho tým zjistil, že hladina tamějšího oceánu byla před půl stoletím výše než dnes.

 

Another Ice Age? Time 24.června 1974

Citace: "V Africe šestý rok po sobě pokračují sucha a hrozivý počet obětí hladomoru stoupá. Rekordní deště roku 1972 v částech USA, Pákistánu a Japonska způsobily jedny z nejhorších záplav za stovky let... Jak zkoumají tyto bizardní a nepředvídatelné výkyvy počasí za poslední roky, stále větší počet vědců začíná mít podezření, že mnoho těchto zdánlivě protichůdných meteorologických fluktuací je vlastně součástí globálního narušení klimatu... Poslední tři desítky let se atmosféra soustavně ochlazovala. A nejsou žádné známky, že by se tento trend měl obrátit. Klimatologické Kasandry (věštci) jsou si stále více jisti, že tyto poruchy počasí jsou předzvěstí začínající nové doby ledové... Znamení jsou vidět všude kolem nás."