Doublethink: Posledních 10 let se oteplovalo rychleji a zároveň pomaleji než jsme čekali

28.11.2010 08:37

(guardian, stevengoddard) Britští klimatologové nám názorně představují, jak si představují onu "obnovu důvěry" po Climategate. Guardian právě zveřejnil článek s neuvěřitleným názvem "Svět se za minulých deset let oteplil rychleji, než jsme čekali, říkají britští klimatologové"

Dále píší "Tato zpráva přichází ve chvíli, kdy vědci předpovídají, že rok 2010 by mohl být nejteplejší od počátku záznamů..."

Ve zprávě se dočteme i důvod, proč klimatologové publikovali tuto novinářskou kachnu. "Zpráva přichází těsně před prvním významným jednáním OSN od loňského prosincového summitu v Kodani. Ten nyní začíná v pondělí v Cancúnu v Mexiku." Je tedy nutné delegáty trochu postrašit, aby změkli.

V článku však zároveň čteme, že se oteplování zpomalilo, i když v titulku článku se píše, že se oteplilo rychleji než jsme čekali.

"Dr.Vicky Pope z Met Office dodala, že máme dobrá vysvětlení, proč se za posledních 10 let oteplování zpomalilo. Přirozená variabilita v chaotickém klimatickém systému takové zpomalení vytváří každých osm desítek let, navzdory dlouhodobému oteplovacímu trendu. K dalším faktorům patří změny sluneční aktivity..." (Komentář: No ne. Klimatolog a uznává že by Slunce mohlo mít vliv na změny klimatu? To je novinka).

Kuriozní je, co Dr. Pope říká o modelech, které toto ochlazení nepředpovídaly: "Toto je zcela konsistentní s naším chápáním toho, jak se klima chová a s projekcemi našich modelů." Jinak řečeno, modely se nedají nijak testovat či vyvrátit, protože cokoli se stane je s modely konsistentní, i když to modely nepředpovídaly.

Závěr: Zrychlení a zároveň zpomalení globálního oteplování připomíná jednu českou pohádku, kde hlavní hrdinka dostala za úkol "přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená" atd.