OSN: Parodie na nezávislé vyšetřování

08.06.2010 07:40

Motto: Quis custodiet ipsos custodes?

Po sérii skandálů v IPCC byl jmenován vyšetřovací panel, který se má chybám Klimatického panelu OSN podívat na zoubek. Na žádost OSN tento panel vytvořila IAC – InterAcademy Council.

Pan Metelka z ČHMÚ mi k tomu napsal: „Nevím, co se panu Kremlíkovi na IAC nelíbí. Byl by snad raději, aby to “vyšetřování” prováděl třeba Heartland Institute? Jsou mu snad národní akademie věd málo? Asi ano… IAC tedy použije své postupy, vybere (resp. vybral) svou komisi atd. Nezávisle na IPCC. Ale i to je asi podle pana Kremlíka špatně. Možná udělal IAC chybu v tom, že se pana Kremlíka nezeptal na jeho názor…“

Než abych sáhodlouze vysvětloval, nechám za sebe raději hovořit fakta. Toto jsou životopisy 12 členů „nezávislého panelu na prošetření IPCC“:  

 

1) Harold T. SHAPIRO: Sedí ve správní radě nadace Alfred P. Sloan Foundation, která patří k hlavním sponzorům IAC (viz) ale je také předním sponzorem Pachauriho firmy TERI-NA (North America). Třeba v roce 2001 od této nadace Pachauri pro TERI-NA dostal 45 000 dolarů viz zde a zde str. 21). Pachauriho bude vyšetřovat jeho sponzor? Zdá se, že někdo redefinoval pojem “nezávislé vyšetřování”.

2) Roseanne DIAB: Seděla v International Ozone Commission (IOC), kam by asi klimaskeptika neposadili. Svého času dostala od eko-aktivistů z World Wildlife Fund grant na podporu environmentálního vzdělávání (čti: brainwashing) – viz. Ta paní nejen že je environmentalista, ona ty mýty dokonce vyučuje (viz)

3) Carlos Henrique de BRITO CRUZ: Ředitel FAPESP, což je vládní organizace financující výzkum a technický rozvoj v Brazílii... Je Brito jedním z těch lidí, kteří mají na svědomí, že na výzkum „klima řídí uhlík“ jdou všechny peníze, zatímco na výzkum „klima řídí slunce“ nejde skoro nic? Jde o problém, na který si stěžoval už průkopník předpovídání hurikánů dr. William Gray (viz). A když nedostanete grant, nevyprodukujete studii, nemáte co publikovat a vyhodí vás. Publish or perish. Nebo Brito je jiný a rozděluje granty bez ohledu na politiku vlády?

4) Maureen CROPPER: Ekonom ze Světové banky (to je spolu s OSN hlavní instituce které má IAC poskytovat poradenství). Co ta tady dělá? To jako Světová banka skrze Maureen radí sama sobě? Maureen je také v představenstvu eko-nadace Resources for the Future (viz), kam by asi klimaskeptika nepustili. RFF je sponzorem a partnerem Pachauriho TERI-NA. Ba co hůř, Maureen byla členem panelu poradců EPA (americké ministerstvo ŽP, které nyní svou vyhláškou jednostranně zavádí uhlíkovou daň - viz).

5) Jingyun FANG: Vyučuje na katedře ekologie Pekingské university. Pochybuji, že by tam nechali vyučovat klimaskeptika. Podívejme se na názory lidí z našich kateder ekologismu.

6) Louise O. FRESCO: Je v představenstvu Rabobank, která zprostředkuje obchod s uhlíkovými povolenkami na elektronické burze CLIMEX. Jestli zájmy uhlíkového byznysu nebude dost hájit, dostane od kolegů za uši, až jim budou klesat akcie (viz).

7) Syukuro MANABE: Průkopník počítačových 3D klimatologických modelů atmosféry. Pracoval v NOAA. Pochybuji, že bude chtít klimatologické modely a kolegy z NOAA shazovat. Už by ho nepozvali na grilování. Přezdívá se mu „otec skleníkových plynů“. Trochu těžký úkol, pokud po něm chtějí, aby jako nestranný arbitr pohřbil své vlastní životní dílo (viz). Něco jako: „Citlivost klimatu na CO2 moje modely přehnaly, všechno jsem to měl špatně, jdu se hned oběsit.“

8) Goverdhan MEHTA: Bývalý ředitel “Indian Institute of Science” v Bangalore. Tento ústav má řadu kontaktů s Pachauriho TERI a byl původně zřízen jako nadace firmy Tata (která vznikla před sto lety, ale kde je nyní Pachauri šéfem). J. R. D. Tata byl před sto lety významný indický magnát asi jako na Západě Rockefeller nebo Ford (viz).

9) Mario MOLINA: Jeden z vedoucích autorů Čtvrté zprávy IPCC – má nyní tedy prošetřovat kvalitu vlastní práce? A jak bude vyslýchat sám sebe? Ředitel z alarmistické Unie vyděšených vědců (Union of Concerned Scientists). Podepsal dopis Kongresu USA, kde se psalo, že Climategate prý nic neznamená a nemá se jí věnovat pozornost.

10) Sir Peter WILLIAMS: Vicepresident britské Royal Society (Královská učená společnost). Bohužel vedení této firmy dávno obsadili alarmisté. Pár dnů po hacknutí (Climategate) bossové Royal Society vydali toto lživé politické prohlášení (viz): „Máme stále více důkazů, že růst hladin oceánů pokračuje a zrychluje se“ (nezrychluje se). Prohlášení vyzývalo politiky, aby proti klimatu „zasáhli“ – mě to připadá jako politizace vědy. Williamsův nadřízený lord Rees, president Royal Society, je apokalyptik jako z učebnice (v interview řekl: „Šance že lidstvo přežije příštích sto let je asi 50 na 50“). A právě Rees vybíral pro UEA lidi, kteří by měli Climategate vyšetřovat – úžasná volba. Reesův předchůdce Lord May označil klimaskeptiky za magory (crackpots). A víte co? Tento zelený extremista May byl členem IAC v letech 2005-2009! Mám pochyby, zda právě Williams je v této partě bílou vránou.

11) Ernst-Ludwig WINNACKER: První šéf European Research Council (výzkumný orgán EU). Pochybuji, že by maoista „Durao“Barosso tuto funkci svěřil někomu, kdo nevyznává zelené náboženství. Smyslem ERC je utužit vliv politiků na vědu, tak aby vědci psali to, co politici chtějí.

12) Abdul Hamid ZAKRI: Ředitel „Institute of Advanced Studies“ (Universita OSN) (viz zápis ze semináře UNEP). Krom toho je ředitel „Centre for Global Sustainability Studies” (Středisko studií udržitelnosti) v Malaysii. Poradce malajského premiéra. Čili úplně nepolitická nestranná osoba, která nijak není spojena s OSN či UNEP. Ehm.

 

A šéf IAC? Robbert Dijkgraaf se vyjádřil, že Climategate e-maily nebudou vůbec prošetřovat. Prý se IPCC přímo netýkají. Což je pozoruhodný názor, když uvážíme, že je to korespondence mezi vedoucími autory zpráv IPCC. Velmi neotřelé. 

V komisi není jediný žalobce, jen samí obhájci. Není tam jediný klimaskeptik. Šli byste do arbitráže, kdy jedna strana sporu jmenuje všechny arbitry a druhá žádného? 

Hádám, že členy komise nejspíše vybírali tak, že namátkou vytrhnuli stránku z encyklopedie “Kdo je kdo v environmentalismu”. Nebo se domluvili na nějakém banketu OSN, když se zrovna cpali kaviárem – jsou to staří známí. Tito lidé postavili na environmentalismu celou svou kariéru – přece si pod sebou neuříznou větev tím, že by kritizovali IPCC? 

Přitom IAC má ve stanovách celou kapitolu o tom, že členové panelů NESMÍ být v konfliktu zájmů. Nesmí. Ne že všichni MUSÍ být v konfliktu zájmů. Někdo si ty stanovy asi chybně přečetl. Asi překlep. Zase. 

Je opravdu smůla, že mezi sedmi miliardami humanoidů není možné najít 12 lidí, kteří by nebyli v nějakém vztahu s obžalovanými a nebyli v konfliktu zájmů.

 

Jak je to možné? 

Jak by ale OSN mohla zmanipulovat všechny světové akademie světa? 

Poslyšte, jak vznik IAC popisuje její první šéf, předseda americké akademie věd Bruce Alberts: „Koncept InterAcademy Council, jako organizace národních akademií věd, vyšel z hlavy generálního tajemníka OSN, že vědci musí hrát větší roli při formulování politických rozhodnutí, která ovlivňují budoucnost lidstva.“ 

Šéfem OSN tehdy byl Kofi Annan (97-2006). Aniž bych chtěl Kofiho představivost podceňovat, hádám, že tento nápad vzešel spíše z hlavy jeho tehdejšího poradce, nápaditého pana Maurice Stronga. To bylo ještě předtím, než Strong v roce 2005 před policií uprchl do Číny, když se provalil skandál „ropa za potraviny“. V Číně má konexe – jeho sestřenice chodila s Mao Ce Tungem. 

Maurice Strong čirou náhodou založil také IPCC. Je to jeho dítě. Strong je šéf UNEP (Program OSN na ochranu přírody) a IPCC je jedním z poradních orgánů pro UNEP. On řídil též 1992 Summit Země a stojí i za Chartou Země, principem předběžné opatrnosti atd. IAC zkrátka zakládal Pan Globální Oteplování. 

 

(Chcete-li prodat nějak produkt, najměte si pár vědců, aby vám napsali doporučení)

 

IAC je všehovšudy 15 lidí, kteří jsou podivným filtrem „vycucnuti“ z InterAcademy Panel, což je sdružení všech světových akademií věd. 

Z členů IAP vybírají tuto patnáctku stávající spolupředsedové IAC a IAP (co-chairs). To je takový cenzorský „bottleneck“. A z takto „přefiltrovaného“ výběru si své nástupce vybere… odcházející stará patnáctka šéfů IAC. Krom toho vždy 10 z 15 musí tvořit znovuzvolení členové odcházejícího výboru. (viz zde

Co to má být? Brežněvova stabilizace kádrů? 

Aby se mezi novou gardu náhodou nemohl dostat nějaký odpůrce klimatismu a posilování pravomocí OSN, je ve volebním řádu neuvěřitelná floskule, která říká, že pánové mohou svévolně zamítnout nominaci kohokoliv, kdo podle jejich vkusu neodpovídá „účelu se kterým byl IAC založen“. Chápete to? Valné shromáždění světových akademií (IAP) někoho nominuje seriozním tajným hlasováním, ale tady ta junta ho vykopne kvůli jeho přesvědčení? (viz

Patnáctka osob z IAC jmenuje ad-hoc panely a vydává studie, aniž by se ptala na názor IAP či národních akademií. Hlasovali snad členové AV ČR o tom, zda souhlasí s poslední zprávou IAC? Hlasovalo snad valné shromáždění InterAcademy Panel o poslední zprávě IAC o budoucnosti energetiky? Ne – tyto studie reprezentují jen názory těchto patnácti lidí. 

Proč tedy slýcháme, že IAC hovoří za akademie celého světa? To chtějí, abyste si mysleli. I pan Metelka se tím nechal zmást a není jediný. O to tady taky jde. 

Když jeden Mauricův panel pohoří, jiný Mauricův panel mu přispěchá na pomoc. A naopak. Výsledek zpráv je dán předem – členové komisí jsou totiž jmenováni podle svých názorů. 

Kde kdo názorově stojí, je dáno tím, kde sedí. 

Věřím, že nyní u vědomí výše uvedených skutečností, jsou naši klimatologové zděšeni stejně jako my. Možná by teď byla ta pravá chvíle, aby zaslali do OSN svůj protest proti tomuto hrubému porušování etiky. Nenechte se prosit.

 

 

Reference

Bruce Alberts. The InterAcademy Council: Inventing a New Global Organization. The Scientist 2004, 18(4):8 https://www.the-scientist.com/article/display/14495/  

Claudia Rosett. The UN’s Man of Mystery. Wall Street Journal. October 11, 2008. https://online.wsj.com/article/SB122368007369524679.html

Volební mechanismy IAP (Rules of Procedure , článek 21). https://www.interacademies.net/Object.File/Master/10/393/StatutesandRules2010.pdf

Volební mechanismy IAC (Rules of Procedure) https://interacademycouncil.net/CMS/3239/5602/5632.aspx 

IAC Conflict of Interest https://interacademycouncil.net/CMS/3239/5602/6177.aspx

IAC Statutes https://interacademycouncil.net/CMS/3239/5602/5607.aspx

Studie IAC z roku 2007: Lighting the Way: Toward a Sustainable Energy Future

Životopisy 12 shapirovců: IAC Review of IPCC: Biographies of the Review Committee