Opravdu je Dobešova klimatická Roadshow klausovská?

21.09.2011 12:23

Tak jsem se z médí dočetl:  O skleníkovém efektu poučí žáčky po klausovsku show za 11 milionů  (Novinky.cz 13.září 2011)

Plzeňská vzdělávací agentura Techmania dostala od ministra školství Dobeše 11 milionů z eurodotačního programu Podpora technických a přírodovědných oborů.  Na putovní přednáškové turné po školách o klimatu. Techmania (viz, viz) nabízí vzdělávací show pro školy v řadě oborů. Program „Zábavná atmosféra“ je jen jedním z mnoha.

Opravdu je ale tento putovní edutainment klimaskeptický?

 

POSTOJ SOCIÁLNÍ DEMOKRACIE

Alarmitům se při takové představě zatmělo před očima. Děsivá představa, že by se studenti dozvěděli pravdu.

Stínový sociálně demokratický ministr školství Marcel Chládek na svém blogu s názvem „Přestaňte nehorázně plýtvat penězi, Josefe Dobeši!“ (14.září 2011) vyjádřil své pobouření.

„Tento názor o globálním oteplování je přitom zcela v rozporu s mnoha vědeckými studiemi, které tvrdí přesný opak. Podporovat projekt, který tvrdí A, aniž by upozorňoval na B, je zcela v rozporu se vzdělávacími trendy v České republice, ale rovněž v celém civilizovaném světě… Čeho se, pane ministře, dočkáme příště? Milionové dotace pro odpůrce Darwinovy teorie o původu druhů či zastánce názoru, že homosexualita je deviace?“

No comment.

Jen si postesknu, co si má počít sociálně citlivý občan levicového smýšlení, který má mozek a nevěří politické propagandě IPCC. Koho má volit? Sociální demokracii, která si v roce 2010 na svůj sjezd pozvala Al Gora?

 

REALITA MÁ KE KLAUSOVI DALEKO

Jak Roadshow probíhá? Dva kantoři v bílých pláštích přijedou do školy a předvedou 30 – 45 minut dlouhou sérii pokusů. Takové lepší laboratorní práce. Kolik se toho asi dá sdělit v jedné vyučovací hodině? Moc ne.

Prohlédněte si reportáž ČT z pořadu Turbulence zde. Reportéři se posmívají jednomu přednášejícímu, že pro žáky základních škol vědu zjednodušuje a vyjadřuje se nepřesně. K posměškům se připojil i pan Metelka z ČHMÚ (blog). Byl bych trochu shovívavější - uvědomme si, že na děti se dnes a denně valí spousta věcně nesprávné alarmistické propagandy a to odborníci mlčí, neprotestují. Proč ten dvojí metr?

Ale ať už je odborná jakost této show jakákoli - poslouchejte pozorně: Padlo v přednášce cokoli klausovského?

Osobně jsem zklamán. Doufal jsem, že tu opravdu s podporou MŠMT vznikne klimaskeptická Roadshow, která by mohla konkurovat Al Gorovu létajícímu cirkusu. V zájmu vyváženosti. Byl bych rád, kdyby MŠMT udělalo něco pro informování škol o Climategate, Glaciergate, Hokejkovém grafu, problémech IPCC a o úloze Slunce v klimatických změnách. Nic z toho se ale žáci během oněch 45 minut nedozvědí.

Nálepka „klausovské show“ je něco, co si vymysleli naši zmatení novináři.

Fámu uvedl na pravou míru článek Vladimíra Švehly v Týdnu s názvem „Vrtěti veverkou – Dobeš, Klaus a skleníkový efekt.“  Doporučuji přečíst.

Zde si dovolím jen jednu citaci:

"Názory pana prezidenta na globální oteplování nesdílím, ten projekt mě však určitě nepobouřil," řekla Blanka Kouřilová, která učí fyziku na Střední odborné škole elektrotechnické v Hluboké nad Vltavou, kam Road show také zavítala. "Ti mladíci se drželi odborné stránky věci, předváděli pokusy dokazující přítomnost skleníkových plynů v ovzduší a krátce se zmínili, že na příčinu jejich výskytu jsou různé názory, přičemž si informace může sehnat každý sám."