Opora US zákona o cap-n-trade odvolala svou podporu

14.06.2010 08:48

(climatedepot) Aby Demokraté v americkém Senátu protlačili zákon o cap-n-trade (kšeftování s emisními povolenkami), potřebují i hlas republikánského senátora Grahama. Ten je až do Climategate a Glaciergate podporoval. Nyní změnil názor.

V úterý 8. června 2010 jihokarolínský republikánský senátor  Lindsey Graham oznámil reportérům, že bude hlasovat PROTI klimatickému zákonu, jehož byl spoluautorem (spolu s Demokratem Kerrym, který kdysi kandidoval proti Bushovi na presidenta).

Změnu svého stanoviska zdůvodňuje takto:

"Věda o globálním oteplování se změnila... Upřímně řečeno, myslím, že to s propagací té věci přehnali. Myslím, že sklouzli k alarmismu a že vědecké důkazy jsou zpochybněny... Celé to hnutí je dnes o velký krok zpátky... Způsob, jak veřejnost vnímá globální oteplování, se změnil."

Evropská unie už zákony o cap-n-trade má a obchodování s emisními povolenkami začalo už před několika lety. Zatím firmy dostávají povolenky zdarma, postupně si je budou muset kupovat za svoje. Vliv tohoto opatření na globální oteplování je prakticky nula. 

V květnu 2010 česká poslanecká sněmovna přehlasovala presidentské veto, takže české aerolinky si budou muset od roku 2012 kupovat tyto emisní povolenky (viz ekolist).

Uniknou Spojené státy tomuto osudu?

Pokud v USA nebude zavedeno povinné obchodování s emisními povolenkami, velmi tím utrpí obchodní zájmy Pachauriho, Al Gora či Maurice Stronga, kteří do tohoto obchodování investovali a stojí v čele Uhlíkové burzy CCX v Chicagu.

 

=======================

Graham nyní vyslovil svou podporu jinému zákonu o energetice/klimatu, který navrhuje senátor  Dick Lugar (R-Ind.). Tento zákon navrhuje podporovat jadernou energetiku a zapomenout na regulaci skleníkových plynů. 

Tento racionální důraz na jadernou energetiku - kterou ekoaktivisté tak nenávidí - se podobá závěrům české Pačesovy komise z roku 2008. Jádro je řešení. ČR má největší zásoby uranu v Evropě.

Studie OECD (zde) odhaduje, že pokud přistoupíme k recyklaci jaderného paliva (breeders), vystačí nám zásoby na 8500 let.