Omezení podpory solárníků prošlo sněmovnou

09.11.2010 16:24

(Lidovky) Poslanecká sněmovna schválila opatření, které má solárníkům (novotvar od  "pan továrník") sebrat část jejich lupu. Tím, že se solárníkům napaří daně.

"Zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy má státu vynést až 1,7 miliardy korun. Srážková daň na tržby z prodeje elektřiny má vynést 4,2 miliardy a darovací daně 4,8 miliardy korun. Celkem by tak stát získal 10,7 miliardy korun, další miliarda má přijít ze státního rozpočtu. Od roku 2013 by stát financoval podporu této elektřiny nikoli jen z darovací daně, ale přímo z prodeje emisních povolenek určených na léta 2013 až 2020.

 

Otázkou zůstává, proč vůbec nějakou podporu mají dostávat. Proč celou tu věc rovnou nezrušit, když víme, že je to špatnost?

"Ministerstvo průmyslu a obchodu odhaduje, že jen za letošní rok se do sítě připojí solární zdroje s celkovým instalovaným výkonem 800 až 2000 megawattů. Za každých připojených 100 MW přitom bude nutné vyplatit v příštím roce podporu 1,2 miliardy korun. Podpora se přitom započítává do regulované ceny elektřiny a platí ji koneční zákazníci."

Nezapomeňme, kdo za to všechno může. Dotace alternativních zdrojů se zavedly kvůli pověrám, které šířil spolek šamanů Ajpísísí. Že prý uhlík z fosilních paliv je smrtelně nebezpečný, takže musíme honem přejít na něco jiného.

Dopady "velkého podvodu s globálním oteplováním" se těmito opatřeními pouze zmírní.