CCX: Obchod s odpustky krachuje!

09.11.2010 16:38

(suite101) Uhlíková burza CCX byla založena v Chicagu někdy před 10 lety. Za CCX stojí lidé jako Obama, Maurice Strong, Al Gore, Pachauri a jim podobní. Nějakou dobu patřila mezi nejrychleji rostoucí komoditní trhy vůbec a ředitel Sandor si sliboval, že roční obrat dosáhne až 10 bilionů dolarů. 

Viz článek: "Bamberg Obama".

Ale zdá se, že šlo jen o bublinu. Tak jako kdysi .com (dot com), South Sea Bubble, bublina s americkými hypotékami a další. 

21. října 2010 CCX oznámila, že končí letošní obchodování. Burza skončila s cenou jeden cent za tunu CO2. Pytlík s 16 librami briket dřevěného uhlí je ceněn více než tuna CO2. Asi 220 krát více.

Po odhalení Climategate důvěra investorů v uhlíkové kšefty opadla. Vidí, že šlo jen o podraz a opouštějí loď. Letos v dubnu majitelé uhlíkovou burzu proto museli prodat. Nový majitel, firma Intercontinental Exhange Inc., propouští zaměstnance.

Zajímavé, že loajální (ne)sdělovací prostředky o krachu CCX mlčí jako zařezané. Přitom když burza začínala, oslavnými články nešetřili. Ale tak už to chodí, že když se uhlíkové lobby něco nedaří (jako Climategate), snaží se to média ututlat.

A co Evropa?

CCX byla založena na dobrovolném obchodování s emisemi. Na rozdíl od amerického dobrovolného systému její evropská sestřenice CCX – European Climate Exchange (ECX – Evropská klimatická burza) nadále obchoduje s povinnými uhlíkovými limity z Kjótského protokolu. Ale budoucnost ECX bude nejistá, leda by byla zavedena nová klimatická dohoda nahrazující Kjótský protokol. Dohoda o něm vyprší v roce 2012. Ale neproduktivní Kodaňská klimatická konference (2009) odhalila neschopnost mezinárodních politiků dohodnout se na klimatické změně. Bude-li to takto váznout dál, pak evropskou ECX pravděpodobně postihne stejný osud jako Chicagskou CCX. 

Evropský cap-n-trade je nyní každopádně osamocený jako kůl v plotě. A v USA už nyní zákon o povinném cap-n-trade neprojde. Ne nyní, když vyhráli Republikáni, mezi kterými se klimaskepticismus styl novou ortodoxií.

(Na zprávu upozornil Miroslav Pavlíček)

 

(Někdy jeden graf vydá za tisíc slov. Takhle vypadá ekonomický krach podvodu s uhlíkem)

 

 

Reference:

Milloy, S., ‘If Al Gore’s Chicago Climate Exchange Suffers Total Failure, Does the MSM Make a Sound?’ (November 6, 2010), pajamasmedia.com, (accessed online: November 7, 2010)

Merrion, P., ‘Chicago Climate Exchange pares more jobs,’ (November 02, 2010), Chicagobusiness.com, (accessed online: November 7, 2010).

Gronewold, N., ‘The Stakes of Carbon Trading Are Losing Their Sizzle,’ (March 12, 2010), New York Times, (accessed online: November 7, 2010).