Novinky.cz: Úsporné žárovky zvýší spotřebu energie?

05.10.2010 18:38

(novinky.cz) Ekonomická studie upozorňuje na Jevonsův paradox. Jestliže něco zlevníme, lidé to začnou více používat. Celková produkce této věci se tedy zvýší. Například hodinek je dnes v populaci na tisíc hlav více než před 200 lety, protože se zlevnily.

"Vývoj technologie SSL (solid-state lighting) založené na diodách LED slibuje do budoucna osvětlení, jehož energetická účinnost bude mnohem vyšší než účinnost postupně rušených klasických žárovek a asi třikrát vyšší než u takzvaných úsporných žárovek. Důsledkem bude mnohem více světla na jednotku energie i v přepočtu na náklady. Avšak ty, kdo doufají, že se tím sníží spotřeba energie na umělé osvětlení, která se nyní podílí na světové spotřebě 6,5 procenta, čeká zřejmě zklamáni...

"Studie předpovídá, že všeobecné zavedení SSL může zvýšit spotřebu světla v lumenhodinách během dvou desetiletí na desetinásobek."

 

Pokud chcete lidi přimět, aby méně používali elektřinu, je nutné elekřinu zdražit tak, aby lidé zase žili v bídě a elektřina byla jen pro bohaté. To by pak krásně zvýšilo "kvalitu života", jak říkají Zelení.