Video a příručka pro učitele: Oteplování každých 1500 let

31.01.2013 15:18

 

 

 

 

Video: https://youtu.be/Xaqx2pcZWnk (s českými titulky)

Titulky lze stáhnout zde: Unstoppable.srt (11,1 kB) (musí být ve stejném adresáři jako video, obojí musí mít stejný název, použijte např. Realplayer)

Česká příručka k videu pro učitele zde: Unstoppable_Teachers_Guide_CZ.pdf (185,1 kB)

==================================================================

Malá doba ledová (cca 1300-1850) přinesla ochlazení, které zničilo osady Vikingů v Grónsku. Taková ochlazení ale přicházejí každých cca 1500 let (plus mínus 500 let). Jde o tzv. Bondův cyklus - podle klimatologa Geralda Bonda. Stejně často přicházejí i období oteplování jako bylo středověké optimum nebo dnešní "globální oteplování". Tyto výkyvy se projevují hlavně na severní polokouli v Severní Americe, v Atlantiku a v Evropě. Včetně Středozemního moře a Blízkého Východu. Viníkem je kolísání sluneční aktivity.

 

Těsnou závislost klimatických změn v Severním Atlantiku na výkyvech sluneční aktivity dokumentuje například tato vědecká studie:

Beer J. et al. Solar variability over the past several millenia (Space Science Reviews, 2006) https://ruby.fgcu.edu/courses/twimberley/EnviroPhilo/SolVar.pdf

 

GRAF: Přibývání a ubývání plovoucího ledu v Severním Atlantiku (modře). Ve srovnání s vývojem sluneční aktivity (červeně). Např. před 3000 lety vidíme pokles sluneční činnosti (osa grafu je převrácená), proto se ochladilo a plovoucí led se rozšířil více na jih. Z proxy údajů o sluneční aktivitě (izotopy Be) je odfiltrován zkreslující vliv dlouhodobých změn magnetického pole Země (dipólový moment). (Beer 2006)