Japonsko odmítá prodloužení Kjótského protokolu

06.12.2010 11:32

(Guardian) Hned na samém počátku klimatické konference v mexickém Cancúnu se oteplovačům protáhly obličeje. Zradilo je Japonsko - což je ta země, kde byl podepsán v roce 1997 kjótský protokol o limitech na emise skleníkových plynů. To je úder z dosti nečekaného směru.

Jun Arima, představitel japonské vlády, na otevřeném jednání řekl: "Japonsko za žádných podmínek a žádných okolností nepřijme jakékoli nové závazky na základě Kjótského protokolu."

("Japan will not inscribe its target under the Kyoto protocol on any conditions or under any circumstances.")

Ostatní delegáty to zaskočilo.

"Ráznost tohoto prohlášení všechny překvapila," uvedl zástupce Velké Británie.

"Japonsko už dříve uvádělo, že chce mít jen jeden právní nátroj a že by bylo nefér prodloužit /kjótský/ protokol," řekl zástupce, který si nepřál být jmenován.

"To je pro jednání velmi špatný start. Hrozí, že i ostatní země budou nyní následovat příkladu Japonska a ucuknou od závazných závazků na snížení emisí," řekl Poul Erik Laurisden, mluvčí agentury Care International.

Japonsko je vyspělá země, tj. významný emitent skleníkových plynů.

VIDEO viz zde (anglicky): Zástupce japonské odnože Přátel země (Friends of the Earth) říká, že to není jen japonská vyjednávací taktika, ale vážně míněný nový postoj japonské vlády a japonského premiéra. 

Komentář: Kjótský protokol stejně nedosáhl snížení globálních emisí skleníkových plynů. Hlavní emitenti CO2 ho nepodepsali (Čína, USA). Po Kjotu globální emise rostou ještě rychleji než před tím. Takže Kjoto opravdu nemá smysl prodloužovat. Byl to propadák.