Kdo financuje české environmentalisty: Nadace Heinrich Böll

01.06.2010 10:00

(pozvanka_pdf)  1. června 2010 asociace ekologických organizací pořádá seminář "Změny klimatu jako společenský problém". Cituji: Cílem semináře je zhodnotit úroveň současné debaty o změnách klimatu... nabídnout náměty, jak tuto debatu posunout dál pomocí lépe naplánovaných kampaní a projektů nevládních organizací."

Zajímala by nás zejména přednáška "Povaha a role vědeckého poznání v environmentální politice (Tereza Stöckelová, Sociologický ústav Akademie věd České republiky). Dokáže lektorka do 20 minut shrnout všechna ta porušení vědecké etiky, ke kterým v IPCC dochází? Všechno to utajování, obcházení zákonů, ohýbání grafů, cenzurování dat, statistická kouzla, konflikty zájmů? Nebo o tom zase nepadne ani slovo?

Jak můžeme řešit nějaké změny klimatu, když nemáme spolehlivý zdroj informací? Jaká je akademická svoboda v disciplíně, která je pod takovým politickým tlakem? Zprávám IPCC se důvěřovat nedá - ne po sérii afér, které proběhly v uplynulém roce.

==================================

Všiml jsem si, že už po několikáté je sponzorem takovéto události nadace Heinrich Böll Stiftung (web české pobočky zde).

Nadaci založili němečtí Zelení a významným sponzorem je německá vláda. Nadace dnes působí po celém světě. Seznam sponzorů jsme na jejich webu nenašli, takže těžko říci, kdo přesně za nimi finančně stojí.

U nás je v poslední době velmi aktivní.

Financovala vydání knihy p.Metelky a Tolasze (Klimatické změny - fakta bez mýtů), ve které autoři bohužel bez ověření převzali výrok IPCC, že sluneční aktivita se už půl století nemění (sic). To jsou ty drobnosti, kvůli kterým lidé mají někdy dojem, že naši klimatologové patří k alarmistům. Aa-index geomagnetické aktivity tam jaksi chybí. Doporučení: nepoužívejte údaje IPCC do svých studií, nejsou spolehlivé.

Nadace sponzorovala také březnový klimatický seminář v českém senátu (z iniciativy p. Moldana). Senátor Moldan tam zavtipkoval: „Velmi bolestivě vnímám nedostatek diskuse o změně klimatu na české politické scéně. Jsem rád, že tento seminář přispěl k otevření diskuse na toto téma v České republice.“ Pokládám to za vtip, protože kdyby stál o diskusi, zapojil by do semináře nějaké klimaskeptiky a debatu o Climategate.

Böll stojí finančně i za studií "Chytrá energie", kterou právě nyní na jaře 2010 ekologové vydávají. Jidášovým polibkem je doporučení od Bursíka a jemu podobných osobností. Publikace obsahuje řadu rozumných návrhů (např. efektivnější spalování), jejím pilířem je však snaha snížit životní úroveň tím, že lidé budou muset platit v různých formách uhlíkovou daň. Tj. pokuty za využívání fosilních paliv. Což je znepokojující trend, na obranu proti kterému vznikla například iniciativa Teplo domova.

Rozdíl je v tom, že Teplo domova nemůže získat miliony Euro z eurofondů či nadací jako je Böll. Environmentalismus se z undergroundového hnutí vyvinul v mocnou propagandisticko-finanční mašinérii, které je těžko čelit. Připomínám slova p. Sandora, ředitele uhlíkové burzy v Chicagu: její hodnotu odhadl na cca 10 bilionů dolarů ročně. To jen na otázku, proč by kdo financoval propagaci něčeho, co není vědecky dobře podloženo.

 

==================

Je to už poněkolikáté, co mezi hlavními sponzory takových českých akci vidím firmu Heinrich Böll Stiftung. Jde o mezinárodní nadaci založenou v roce Hokejky (1998). Založila ji německá strana zelených a mají i českou pobočku (web)

Nedávno sponzorovali vydání knihy p. Metelky a Tolasze, ve které se píše (!), že sluneční aktivita je půl století beze změny (sic). Předmluvu napsal p.Moldan.

Böll financovali také několik nedávných veřejných "vzdělávacích" seminářů.

Nadace zřejmě nesouhlasí s režisérem Uwe Bollem, který točí příšerné béčkové filmové adatpace videoher.

===================
 

Takovýchto zelených nadací a a jimi placených webových stránek jsou doslova tuny. I EU dává na jednostrannou enviro-propagandu miliony a miliony Euro. I z kapes tzv. klimaskeptiků.

Navzdory tomuto mediálnímu ataku veřejná víra v zelené náboženství silně upadá. Čísla z US a VB hovoří jasně.