Ekonom amerického MŽP se vzbouřil

26.08.2010 18:12

(pdf, NY Times) Dr. Alan Carlin je dlouholetý ekonom z amerického  EPA (tamnější ministerstvo životního prostředí). Konkrétně pracuje v NCEE  (Národní středisko pro ekonomii životního prostředí). K nelibosti svých chlebodárců se postavil proti plánům EPA zavést jednostranně uhlíkovou daň. Není to prý dobré pro ekonomiku. A není to podloženo solidními důkazy.

Ačkoliv ho o to nikdo nežádal, v šibeničním termínu zpracoval v březnu 2010 cca 100 stránkovou studii, kde shrnul slabiny teorie lidmi způsobené klimatické změny.

"Jsme stále více znepokojeni, že EPA věnuje tak málo pozornosti vědeckým důkazům pro globální oteplování. EPA a další jen důvěřivě přebírají závěry, ke kterým došly jiné vnější skupiny, zejména IPCC a CCSP v naději, že jsou správné.  Pokud by se však zjistilo, že tyto skupiny pracovaly nesprávně a EPA přebírala jejich výroky bez nezávislého důkladného auditu, a přesto na nich zakládala svou politiku, je pravděpodobné, že vina za jakékoli chyby by padla spíše na hlavu EPA než na hlavu těchto skupin. Omezit vstupy do tohoto procesu jen na zmíněné dva zdroje může dnes EPA usnadnit práci, může to však přinést značné škody později, pokud výsledkem bude politika, která nestojí na solidní vědě."

 

 

(Ekonom Alan Carlin)

Jeho nadřízený dr. McGartland ovšem odmítl Carlinův materiál předat nahoru. Když se tento pokus o umlčení kritiků koncem června 2010 provalil, McGartland byl za svůj postup "pokárán".

Na veřejnost se navíc dle zákona o právu na informace dostaly e-maily (zde), které si Carlin a McGartland vyměňovali. Ve stylu: Vaše názory nás nezajímají a i když učiníte nějaké podání, budeme ho ignorovat, rozhodnutí už padlo. Už je pozdě, diskuse už je uzavřena.

EPA a McGartland se chovají jako by nebyla žádná Climategate a Glaciergate a vůbec nechápou, že by měli teorii globálního oteplování podrobit nezávislému auditu.

Aféry Glaciergate (Himaláje 2035), Amazongate, Sealevelgate, Judithgate, Africagate a další byly objeveny bloggery. Je to všechno? Kolik dalších chyb ale ještě je ve zprávách IPCC? EPA to nezajímá.

EPA nezajímají fakta ani věda, připomínkové řízení je jen divadlo. Vlastní ekonom upozorňuje ministerstvo na chyby, ale ono si zacpává uši.

Tato fotografie ze zasedání managementu EPA naznačuje jejich přístup k řešení otazníků kolem teorie lidmi způsobeného oteplování. Problémy nechtějí vidět, nechtějí o nich slyšet ani o nich mluvit. Pštrosí politika. Ostrich policy.