Důkazy o globálním oteplování sežral pes

15.02.2010 11:51

 

Alarmisté mají najednou prázdné ruce. Phil Jones z CRU ztratil surová data za 30 let práce. Oteplilo se opravdu o tolik, co říkají? "Musíte nám věřit", prosí Phil.

 

SKLEROTIK PHIL

Climate Research Unit v Norwichi v Anglii je jedním z hlavních světových klimatologických pracovišť.

Na webu CRU (https://www.cru.uea.ac.uk/cru/about/history/) se dočtete: "Z práce CRU měl asi největší mezinárodní dopad projekt, který začal v roce 1978: vytváření grafů vývoje globálních teplot... Od roku 1986 byly zahrnuty i teploty oceánů... tak vznikla historicky první syntéza pevninských i oceánských teplot, která prokázala, že za posledních 157 let se planeta oteplila o téměř 0,8°C."

Grafy se slepují z údajů tisíců světových meteorologických stanic (které byly ovšem navrženy pro jiné účely než sledování globálních teplot). Surová data se přitom musí upravit a různě korigovat, protože každá meteo-stanice má jiný způsob měření, jiné podmínky atd. Je to takové sčítání jablek a hrušek. Výsledkem je tzv. kompozit.

Chtěli byste je zkontrolovat, jestli to mají slepené správně? Jaké úpravy provedli na datech jednotlivých stanic? Kompenzovali dostatečně efekt "městských tepelných ostrovů"? Oteplilo se opravdu o tolik, co tvrdí? Smůla. Phil Jones v létě 2009 oznámil, že původní surová data se ztratila. A ani neví kdy. Má jen zahlazené upravené výsledné grafy.

"V 80. letech nebyly kapacity abychom mohli skladovat všechno, tak jsme uchovávali jen upravená data kvůli zachování homogenity. Proto jsme neuchovávali původní surová data, pouze data s přidanou hodnotou (tj. které prošly kontrolou kvality a homogenizací)." Říká Phil v srpnu 2009.

Opravdu se soubory kdysi ztratily? Nebo je zničil v létě 09? Nebo stále existují a jen nám je nechce ukázat?

 

ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT

Prý se dochovala aspoň surová data pro některé země, se kterými CRU měla dohodu o prodeji dat. Phil ale říká "Víme, že existovaly další soubory dat, ale nemůžeme je najít. Asi se ztratily, když jsme se v 80. letech několikrát stěhovali."

Philovo chování mi připomnělo epizodu ze seriálu Jistě pane ministře, kde ministerstvo musí novinářům poskytnout citlivé údaje, na které mají nárok podle svobody informací. Ale ze složky vyjme důkazy o selháních ministerstva. (Ročník 3, epizoda Skeleton in the cupboard).

Ministr Jim Hacker : Jak vysvětlím novinářům, že tu chybí dokumenty?

Tajemník sir Humphrey : Ve složce je vysvětlení...

Ministr  (čte):"Tato složka obsahuje úplný seznam všech dokumentů. S výjimkou... dokumentů ztracených při povodních 1967...To byla nějaká zvlášť krutá zima ten rok?

Tajemník: Ne. Báječná. Ztratila se spousta kompromitujících dokumentů.

Ministr (čte dál): Některé dokumenty se ztratily při stěhování kanceláří do Londýna... Kolik dokumentů tedy ve složce zůstalo? Asi sto? Padesát... Deset?... Nula?

Tajemník: Ano, pane ministře.

 

CLIMATEGATE

V listopadu 2009 hacker ukradl a zveřejnil pracovní e-maily klimatologů z CRU a odhalily se některé dost nevědecké postupy. "Mickův trik na zakrytí poklesu teplot", "zneškodnit středověké teplé období" apod.

Když propukla aféra Climategate, alarmisté obviňovali klimaskeptiky, že ji narafičili schválně, aby vybuchla  těsně před prosincovou Kodaňskou konferencí. Ale je to jinak. Hacker ukradl a zveřejnil e-maily a data klimatologů z CRU  v reakci na to, co v srpnu provedl Phil Jones. Aby se na světlo dostaly aspoň ty důkazy, které Phil nestihl zničit.

Nejspíše se za nickem FOIA skrývá někdo z Philova týmu, v kom se pohnulo svědomí a řekl si, že co je moc, to je moc. FOIA znamená Freedom of Information Act. Zákon o svobodě informací.

Jak dokazují hacknuté e-maily CRU, Phil už dlouho vyhrožoval, že ty soubory radši zničí, než by je někomu poskytl. A jako správný muž taky dodržel slovo!

3. února 2005 Phil Jones napsal Michaelu Mannovi: "Nenechávej data válet na ftp serverech, někdo by je tam mohl najít. McKitrick a McIntyre pasou po datech z CRU už léta. Pokud se doslechnou, že v Británii máme zákon o svobodě informací, myslím, že ty soubory radši zničím, než bych je komukoli poslal... Máme tu ale také zákon o ochraně informací, za ten se budu schovávat... Tom Wigley mi poslal e-mail, že z toho má strach - obává se, aby po něm teď lidé nežádali zveřejnění kódu jeho klimatických modelů. Může se ale vymluvit na to, že oficiálně už není členem UEA."

V červenci 2009 začalo být Jonesovi úzko, protože klimaskeptik Stephen McIntyre trval znovu a znovu, že chce podle zákona o svobodě informací vidět příslušné soubory, aby je jako badatel mohl prostudovat. McIntyre tvrdí, že v zápětí z webu CRU zmizely celé soubory. CRU gang začal zametat stopy.

Teď je to vyřešeno. "Hrozně rád bych vám svoje data poskytl, ale bohužel, nevím kde jsou, je mi to móóóc líto," může nyní Phil Jones pokrčit rameny. A nemusí se rozčilovat jako v roce 2005, kdy australskému vědci Warwicku Hughesovi odepsal "Investovali jsme do naší práce cca 25 roků života. Proč bych vám svá data měl poskytnout, když vám nejde o nic jiného, než v nich hledat chyby?"

Tomu říkám vpravdě vědecký přístup. Zabránit komukoli, aby mohl replikovat naše výsledky. To pak už není věda, ale náboženské zjevení. "Zjevil se mi duch v hořícím keři, ale nemám žádné svědky ani důkazy, ale musíte mi věřit." Že zprávy IPCC jsou založeny na vědě? Jaké vědě? Kde nejsou důkazy, tam nelze o vědě hovořit.

Když teď požádáte Phila o surová data, řekne vám, ať si je seženete sám. Když najdete rozpory mezi surovými daty a výslednými grafy, řekne vám "určitě jsme pro to tehdy měli dobrý důvod, ale už si nepamatuju jaký a záznamy nemáme."

Nemohou teď dokázat, že jejich grafy jsou správně. Ale vy také nemůžete dokázat, že něco zfalšovali nebo zvorali. Když nemáte tělo ani vražednou zbraň, lumpa neusvědčíte.

Až uslyšíte někoho, že se vysmívá konspiračním teoriím o "velkém podvodu s globálním oteplováním", připomeňte mu, že základním pilířem konspirace je utajení. A o tom, že klimatologové cosi tají, není už sporu. Buď tají vědomé podvody nebo tají, že rozsah nejistoty u stanovení globálních teplot je takový, že tyto grafy jsou prakticky stěží použitelné.

Je dnes tepleji než ve 30. letech? Nevíme. Máme na to jen čestné slovo Phila Jonese.

A teď ta dobrá zpráva. Po aféře Climategate Phil Jones rezignoval. 

 

 

Reference:

Patrick J.Michaels. The Dog Ate Global Warming. 23 September 2009.
Conservative media hype misleading report suggesting CRU destroyed raw climate data. 1 Dec 2009.
Stephen McIntyre. Unprecedented data purge at CRU. 31 July 2009. < https://climateaudit.org/2009/07/31/the-cru-data-purge-continues/>