Dobrá zpráva: Energie z elektrosmogu

25.07.2011 09:45

Lidský důmysl přichází na stále nové a nové způsoby, jak získávat energii. Na jeden z nich upozornil Martin Tůma v článku "Energie z Elektrosmogu".

Stále více zařízení se přesouvá na bezdrátovou komunikaci. Když jsem si pořídil do bytu nový wi-fi router, sousedům přestaly fungovat televize, které přijímají bezdrátově signál ze DVBT satelitu. To se ale lehce vyřešilo domluvou a od té doby vše funguje. Ale přišly další sítě v domě a nakonec muselo dojít k rozdělení pásem a zase to funguje. Podobných zdrojů je kolem nás celá spousta. Bezpočet rádií, mobilní sítě, vysílačky, družicové vysílání včetně GPS a do všeho se míchá i vesmír se svými signály. Profesor Manos Tentzeris z Georgia Tech School of Electrical and Computer Engineering se rozhodl využít to, čemu se někdy říká „elektrosmog“ jako zdroj energie.

Zatím se počítá s výkonem asi 50 mW.

Výsledkem tohoto výzkumu mohou být různé typy levných samonapájecích senzorů, vytištěných na papíře nebo na látce. Například chytré šaty, které budou sledovat váš krevní tlak, puls, teplotu a možná i obsah cukru v krvi a v případě nouze zavolají pomoc

Celý článek ZDE