Dobrá zpráva: Řasy nám budou vyrábět vodík

25.07.2011 09:56

Jedním ze způsobů, jak nahradit fosilní paliva (kdyby o to někdo stál), je využívat raději jako palivo vodík. Ale kde ho brát? Připomeňme si objev, o kterém před pár lety psal Jan Zikmund v článku "Energie budoucnosti - řasy nám možná vytrhnou trn z paty"

Rozštípla to mikroskopická zelená řasa známá mezi vědci jako Chlamydomonas reinhardtii a pro nás ostatní jako zelené svinstvo z rybníka.... V roce 1999 profesor Tasios Melis z University of California at Berkeley spolu s dalšími výzkumínky zjistil, že pokud řase odepře síru a kyslík, začne produkovat vodík, a to po celkem dlouhou dobu a v pozoruhodném množství...  Melis zjistil, že řasa musí být zásobována sírou aby přežila, nicméně po jistý čas dokáže žít ze svých energetických zásob bez přísunu síry. V takové situaci pak spotřebovává své zásoby a potí při tom vodík. Proces je tedy dvoufázový. Nejdříve je nutno řasy vykrmit prostřednictvím fotosyntézy (vstupy: voda, CO2, světlo). Pak jim na několik dní (až 80 hodin) odeberete síru a v anaerobním prostředí za přítomnosti světla sbíráte vodík. Poté je třeba zas nechat řasy napást.

 

Objevitel si nechal tento proces patentovat a založil společnost, která chce technologii dovést do komerčně využitelné podoby.

...Narazíme na "meze růstu"? Hrozí nám ropný zlom a nedostatek energií? Asi spíše ne.

Celý článek ZDE