CRU odtajnila data: Oteplování není globální

01.08.2011 19:37

Britský Úřad pro právo na informace (Information Commissoner's Office) po roce jednání a šetření konečně rozhodl, že klimatologové nemají právo utajovat data. Zamítl jejich výmluvy a přikázal jim údaje zveřejnit pod pohrůžkou soudního stíhání.

Viz článek Climategate: vědci odsouzeni. Jejich mediální poradce zatčen

Vědci se zřejmě zalekli a poslechli! A tak se po generaci utajování dostávají na veřejnost data o globálních teplotách. Informuje o tom Luboš Motl na svém anglickém blogu.

Luboš Motl: HADCRUT3 - Raw Data Released

Odkaz na data: Met Office: web page with links and explanations
 

L.Motl s bleskovou rychostí také připravil první analýzu dat. A potvrdilo se, co jsme si dlouho mysleli. Globální oteplování existuje, ale není to globální oteplování. Není globální. Třicet procent stanic vykazuje celkově ochlazovací trend.

Takže i když se globálně v průměru otepluje, v některých částech našeho světa se ochlazuje. Jako když průměrná mzda ve státě roste a vy přitom berete stále méně.

Luboš Motl: HadCRUT3: 30% of stations recorded a cooling trend in their whole history

 

 

V konkrétní lokalitě oteplování činí 0,75°C plus mínus 2,35 °C za století.

Regionální variabilita je tedy daleko větší než globální trend.

A co vy? Nebydlíte náhodou právě v regionu, kde se v době globálního oteplování ochlazovalo?

Tato analýza se může hodit až zase uslyšíme, že středověké teplé období (MWP) není důležité, protože tehdy prý byly regionální rozdíly a nebylo to vpravdě vskutku globální. No a i kdyby. Je to snad dnes jinak?