Chávez: Za povodně může kapitalismus

06.12.2010 12:02

(guardian) Rozvojové státy vidí klimatické konference jako způsob, jak si říci bohatým zemím o peníze. Už se tomu neříká rozvojová pomoc. Dnes se tomu říká boj se změnami klimatu. Proto jsou mocipáni z chudých zemí tak radikálními alarmisty.

a) Máme Třetí svět odškodnit, že naše průmyslová revoluce (made in Europe) prý poškodila klima celosvětově (vč. chudých zemí). Něco jako byly dříve požadavky "reparací za kolonialismus". Ani slovo o tom, že průmyslová revoluce v Evropě odstranila chudobu, zvýšila příjmy i těch nejchudších a umožnila globální růst populace.

b) Máme chudým zemím dát peníze, aby si mohly koupit ekologické zdroje energie a mohli opustit fosilní paliva. Sami na to peníze nemají. Něco jako když dříve Británie v éře kolonialismu v koloniích budovala železnice. My jim to postavíme zadarmo.

Přidejte k tomu trochu marxismu a dostanete Hugo Chaveze, venezuelského presidenta.

Guardian přinesl zprávu, že Chavez obvinil kapitalisty za to, že jsou ve Venezuele povodně a déšť (32 mrtvých, 70 000 ztratilo domov). Hugo zřejmě soudí, že před vznikem kapitalismu - například ve starověku či v pravěku - povodně neexistovaly.

"Rozvinuté státy nezodpovědně poškozují přirozený řád přírody ve své touze udržet kriminální model rozvoje na úkor většiny lidí Země, kteří musí trpět nesnesitelné následky... Ekologická nerovnováha, kterou způsobil kapitalismus, je bezpochyby hlavní příčinou alarmujících atmosférických jevů," napsal Chavez ve svém pravidelném novinovém sloupku "The Lines of Chavez".

"Silné ekonomiky se drží svých destruktivních způsobů a pak se vyhýbají odpovědnosti."

Zkrátka a dobře, pojďme zavést komunismus a zrušit tržní ekonomiku a počasí bude báječné.

 

Dodatek: Podle Chaveze kapitalisté způsobili povodně tím, že spalují fosilní paliva a vypouštějí skleníkové plyny. Je zajímavé, že venezuelská ropa zřejmě žádný uhlík neobsahuje a je asi naprosto čistotná. To pouze kapitalistická ropa je špatná. Socialistická ropa klimatu asi prospívá. Jak jinak si vysvětlit, že Chavez navzdory svým názorům na klima neukončil venezuelskou těžbu?