Autoři páté zprávy IPCC vybráni: astronomové zase chybí

23.06.2010 23:38

(ipcc) Na webu IPCC jsem narazil na oznámení. Autoři pro AR5 (Pátou zprávu IPCC) byli vybráni. Tak jsem si přečetl autory pro První skupinu (ta se zabývá otázkou, zda se otepluje a kdo za to může)

a) Dobrá práva je, že tam už nejsou ti nejzkompromitovanější vykukové jako Phil Jones, Stephen Schneider, Keith Briffa či Michael Mann. To by bylo do nebe volající. Zůstal tam ovšem Pachauri.

b) Špatná zpráva je, že tam není jediný klimaskeptik. Znám ta jména už skoro nazpaměť, ale nikdo z nás tam prostě není. Přitom právě skeptici jsou největší odborníci na klima.  Douglas Hoyt, John Christy, William Gray... Nikdo z nich tam není.

c) Kapitola 7 se má týkat mraků. Pozvali ale Henrika Svensmarka, hlavního odborníka (a klimaskeptika)? Ani náhodou.

d) Stále tam zůstala celá řada alarmistických kádrů: Kevin Trenberth, Peter Thorne, Joey Comiso, Tim Osborn, Peter Scott, Gabriele Hegerl, David Wratt...

e) IPCC zdvojnásobila počet badatelů z rozvojových zemí (viz). Tito lidé jsou rádi, že se dostanou na výlet do vyspělých zemí. A tak budou vděční a snáze ovladatelní. IPCC najala nezkušené lidi k bývalých kolonií jen proto, aby nemusela přijmout zkušené klimaskeptiky. Jak jinak vyplnit místo?

e) Kapitola 8 má posuzovat mj. vliv Slunce na klima. Nechápu, ale jak to chtějí posuzovat, když nepozvali prakticky žádné astronomy. Pokud jsem nic nepřehlédl, tak jediný astronom tu je Blanca Mendoza z Mexika (studuje TSI). Chápete to? Není tam ani R.C. Willson (ACRIM) ani Doug Hoyt ani nikdo podobný. V čele této kapitoly stojí Shindell (Hansenův kolega z GISS, jaká náhodička). Místo solárních fyziků jsou tam zato tuny lidí, co studují pozemskou atmosféru, aerosoly, klimodely atd. Těch je tam tolik, že by se dali přehazovat vidlemi.

Až tedy budete číst závěry IPCC, že "sluneční aktivitou se naše teploty vysvětlit nedají", není to konsensus milionů vědců. Je to jen názor jedné paní. Jedna pan povídala...

=====================

Vědce vybíral Rajendra Pachauri. Zdiskreditovaná osoba, ropný magnát, který profituje z uhlíkového byznysu a je v konfliktu zájmů. Podle toho výběr také vypadá - odráží jeho obchodní zájmy.

Na tiskové konferenci upozornil, že IPCC dostala o 50% více nominací než posledně a na to téma zavtipkoval: "Tento nárůst odráží vysokou úctu, které se práce IPCC těší ve vědecké komunitě." To samozřejmě nemohl myslet vážně.