Atlasgate: Opravdu v Grónsku zmizelo 15% ledu?

20.09.2011 21:21

Jistě znáte britský deník The Times. Timesy od roku 1899 vydávají vlastní sérii atlasů světa. https://www.timesatlas.com

 

V nejnovějším, třináctém, vydání atlasu se nám tvrdí, že ledová pokrývka v Grónsku  letech 1999 a 2011 klesla o 15%. Autoři tuto věc sami vyzdvihují: “Vůbec poprvé nové vydání atlasu muselo vymazat 15% grónské – kdysi trvalé – ledové pokrývky. Oblast o rozloze Velké Británie a Irska “zezelenala” a je nyní bez ledu…. To je konkrétní důkaz, jak klimatická změna navždy (forever) mění tvář naší planety  a činí tak alarmujícím a stále rychlejším tempem (alarming and accelerating rate).”

 

Tento jazyk je podezřelý. Za prvé nelze mluvit o zrychlujícím se tempu klimatických změn, když globální teploty už deset let prakticky stojí na místě. Za druhé, není mi jasné, co na úbytku ledu je “navždy”. Led může zase narůst. Během staletí neustále přibývá a ubývá a tak dokola.

 

Je tu ale větší problém. Richard Black z BBC o tom píše v článku “Times Atlas 'wrong' on Greenland ice“. Vědci (například The Scott Polar Group, ředitel Julian Dowdeswell) protestují, že mapa s úbytkem ledu je nepravdivá. Ve skutečnosti ten led tam je a nikam nezmizel. Vydavatel atlasu po upozornění vědců uznal svou chybu.

 

Jak k chybě došlo? Autoři zřejmě použili satelitní snímky, na kterých východní pobřeží vypadá tmavší. To ale není proto, že by tam nebyl led. Je to nejspíše proto, že ten led je špinavý. Na vině mohou být nečistoty, prach a vulkanický popel. Jiné spekulace o příčině chyby uvádí článek M.Hanlona z Daily Mail (zde). Snad chyba při volbě barevného značení ploch? 

 

Times Atlas se hájí, že data získali z NSIDC  (to je US Snow and Ice Data Centre v Boulderu, Colorado), avšak tato instituce se od alarmistické mapy distancuje (viz). Konstatuje, že ledu v Grónsku v posledních letech skutečně ubývá, avšak “úbytek ledu v Grónsku má daleko k tomu, co ukazuje Times Atlas.”

 

Ať je to jakkoli, znovu vidíme selhání peer-review, nedostatečnou kontrolu kvality a neutuchající ochotu i neověřené příběhy halasně prezentovat na podporu alarmismu. Po kolikáté už?

 

Map and satellite radar image

 

Aféru komentoval nedávno i Ondřej Neff v úvodníku na Neviditelném psu.

 

Pokud si chcete udělat představu, jestli je současné tání v Grónsku alarmující nebo naopak nezajímavé, podívejte se do vědecké literatury:

Jason E.Box et al. Greenland Ice Sheet Surface Air Temperature Variability: 1840–2007  (Journal of Climate, 2009)

 

(Z tohoto grafu je vám asi také jasné, proč šibalové z IPCC ukazují grafy tání v Grónsku až od 60. roků).

 

A já jsem už před časem upozorňoval, že dle ledovcových vrtů bylo v Grónsku ve středověku o 1°C tepleji a v holocénním optimu před 6000 lety dokonce o 2°C tepleji než dnes. Takže dnešní klimatická změna v Grónsku není nic zajímavého. Tady není nic k vidění, rozejděte se.

Pokud nevěříte, nastudujte si vědeckou literaturu:

Dahl-Jensen et al. Past Temperatures Directly from the Greenland Ice Sheet  (Science, 1998)