Al Gorův den klimatické parodie

16.09.2011 22:28

14.září 2011 přišel dlouho očekávaný Climate Reality Day. Šlo o nový projekt Al Gora na osvětu ohledně klimatických změn. Dnes už se dá říci, že šlo o propadák.

 

Video klipy propagující tuto akci ustrnuly na úrovni záchodového humoru. V jednom klipu vidíme hovno – omlouvám se za ten výraz - které narazí na větrák. V druhém videoklipu vidíme otylou opěrní pěvkyni, kterou zabije pád glóbusu. Oba klipy chtěly sebevědomě naznačit, že až kampaň spustí, klimaskeptici budou vyřízení, rozmetáni, rozdrceni.

 

Jak poznamenal Luboš Motl (zde) Al Gore tu ventiluje násilnické choutky umlčet opozici, ale vzor, po kterém se opičí - loňská video kampaň No Pressure - byl daleko vtipnější. O tom jsem psal v článku „Splattergate“.

 

Když  Climate Reality Day začal, viděli jsme, že celá akce má jediné téma - ukazuje nám případy špatného počasí. Zde vidíte déšť. Zde vidíte bouřku. Zde bylo chladno. A vnucuje nám představu, že špatné počasí dříve nebývalo, to až dnes, kvůli tomu, jak topíme uhlím.

 

https://climaterealityproject.org/

 

Reakce alarmistů i klimaskeptiků na Climate Parody Day shrnuje obsáhlý článek na Climatedepot (zde). Například alarmista Bob Ward (známý dopisem firmě Exxon, aby přestala financovat klimaskeptiky) přiznal: „Dalo by se namítat, že některé prezentace přeháněly míru jistoty a mylně naznačovaly, že jednotlivé případy špatného počasí lze dávat za vinu klimatické změně.“ Eufemistické ale pravdivé. Alarmista Leo Hickman z Guardianu se ptá „Je Al Gore dnes pro kauzu globálního oteplování pomocí nebo přítěží?

 

„Ubíjející Powerpoint. Tímto mučením jsem během let prošel až příliš mnohokrát. To asi my všichni. Proto jsem byl poněkud nervózní, když jsem si dnes ráno otevřel Climate Reality – bál jsem se, co odtud na mě vypadne. A musím říci, že srdce mi ihned pokleslo. Přednášející z Šalamounových ostrovů to jistě myslí upřímně – a  ukazuje slajd za slajdem záběry extrémního počasí z celého světa za poslední rok – a všechno to spojuje s růstem antropogenních emisí skleníkových plynů.“

 

24 přednášejících z 24 časových pásem dokumentují na obrázcích, že i u nich se občas počasí nevydaří. Úplně stejný Climate Reality Day by ovšem mohli uspořádat středověcí rolníci nebo lovci mamutů – kdyby ovšem bývali měli Powerpoint.

 

Výčet špatného počasí s výkřikem, že tohle nikdy přece nebývalo, mi připomíná článek, na který jsem reagoval letos v červnu. Viz: „Desetiletí klimatických extrémů a poruchy klimatu

 

Teď už je snad všem jasné, kdo si plete pojmy „klima“ a „počasí“. Klimaskeptici to nejsou. Není to ale nic nového. Už před tisíci let důchodci pokyvovali moudře hlavou se slovy „Takovéhle počasí za mých mladých let nebývalo. To se bohové asi hněvají, že ta dnešní mládež nedodržuje svatá přikázání.“ A před miliony lety si to naši předkové nejspíše mysleli také, jenom o tom nemluvili.

 

Dodatek: Al Gorovi odpůrci jako protiakci 14. září vydali flashovou hru https://methanemadness.cfact.org/  kde máte za úkol bojovat proti globálnímu oteplování tím, že zašpuntujete krávy, aby nemohly pšoukat skleníkové plyny. Zašpuntovaný tur se pak nafoukne a odletí. Jde o variantu na oblíbené střílení slepic.