Aktivnější Slunce ochladí Zemi a další pohádky

09.10.2010 23:11

Tento článek nyní dělá palcové novinové titulky: Haigh, J. D., Winning, A. R., Toumi, R. & Harder, J. W. Nature 467, 696-699 (2010). 

 

Joanna Haigh z Imperial College v Londýně na základě hrstky roků (2004-2007) ze satelitního měření SORCE (měření sluneční aktivity) dělá divoké závěry.

Šlo o klesající fázi cyklu slunečních skvrn. Satelit přesto naměřil vzestup příchozího slunečního záření.

Z toho někteří vyvozují, že když je slunečních skvrn více, tak Slunce na Zemi působí slaběji (ochlazení).

Joanna: „… možná je to jen shoda náhod a bude teprve třeba to ověřit. Náš objev by však mohl být příliš důležitý než abychom odkládali jeho publikování“ („...might be a coincidence, and it does require verification, but our findings could be too important to not publish them now.")

Důležitý objev? Tento způsob uvažování mě uvádí do rozpaků. Přece když satelit ukazuje nesmysly, tak ho pošlu do opravny. A nebudu o tom psát články. Korekcí satelitů jsme už viděli spoustu.

NatureNews píše: “Otestovat přesnost prozatímních měření Haighové bude vyžadovat nejméně jeden celý 11-letý solární cyklus přesných spektrálních měření.”

Ovšem s publikováním divokých novinových titulků se čekat nebude, co?

Mě zase dnes ráno v šest budík ukazoval, že jsou teprve tři. Také jsem mohl napsat článek o tom, že zakřivení časoprostoru se náhle prudce změnilo, sice jsem si to nikde neověřoval, je možné, že se mi jen zastavil budík, ale kdo ví - je to příliš důležité, než abych čekal na důkazy.

Každý přece snad ví, že už stovky let sluneční aktivita koreluje s pozemskými teplotami. Slunce zesílí a na Zemi se oteplí. Snažit se to zpochybňovat, je jako tvrdit, že Země je placka.

Také dávno víme, že teploty nekopírují přesně 11-letý Schwabeho cyklus. Křivku teplot tvaruje v horizontu 5-10 let spíše oceánský cyklus ENSO. Divit se tedy nad pár lety rozporu může jen neznalec.

Tak ještě jednou: „Je to příliš důležité, než abychom čekali na skutečné důkazy.“ Tato věta to je celé shrnutí alarmismu v éře vědců, kteří se starají jen o publicitu a chytání grantů.

A korunu tomu nasadili novináři. Ti ani nechápou, že je to alarmistická zpráva bagatelizující vliv Slunce na klima a klidně napíšou, že tento objev "dá munici klimaskeptikům". To se mi snad zdá.

 

 

Reference:

 

M.D.Lemonick. Could a brightening Sun cool the Earth? Climatecentral.org 7.října 2010

https://www.climatecentral.org/breaking/blog/sun_and_climate_again_but_this_time_with_a_twist-1

 

Aktivnější slunce by mohlo Zemi ochladit.

https://www.novinky.cz/veda-skoly/213534-aktivnejsi-slunce-by-mohlo-zemi-ochladit.html

 

 https://www.nature.com/news/2010/101006/full/news.2010.519.html