Animovaný medvěd protestuje proti pronásledování vědců

08.05.2010 17:57

(Science) Prestižní vědecký časopis Science otiskl deklaraci 250 amerických členů akademie věd. Protestují tam proti tomu, že vědci jsou z politických důvodů pronásledováni a zastrašováni.

"Jsme hluboce znepokojeni nedávnou eskalací politicky motivovaných útoků proti vědcům obecně a proti klimatologům zejména... Vyzýváme k ukončení MCartyhovských výhrůžek trestním stíháním vůči našim kolegům."

S tím souhlasím, klimaskeptičtí vědci jsou skutečně léta politicky umlčováni... Když ale čtete dál, zjistíte, že oni nemluví o pronásledování skeptiků, ale o údajné persekuci alarmistů. Nechápu!!! To je obracení reality naruby.

Alarmisté prostě porušovali základní principy vědy a měli by proto dostat padáka. Když se zjistí, že ředitel banky falšoval účetní výkazy, a dostane vyhazov, je to snad pronásledování? Zmanipulované vyšetřování Climategate je ještě horší skandál - proti tomu ale dopis neprotestuje.

====================================

Děsivé je, že vědci, kteří se k tomuto propůjčili, prokazují, že nechápou, co jest věda. Píší: "S vědeckými závěry je vždy spojena jistá míra nejistoty, věda nikdy nic stoprocentně nedokáže. Pokud někdo říká, že společnost by měla počkat, až si vědci budou naprosto jistí, je to jako by říkali, že nemáme jednat nikdy."

Chyba. Věda stojí na důkazech. V minulosti klima bylo vždy řízeno především Sluncem. To víme na sto procent. Dokud neprokážete opak, platí konsensus, že klima je řízeno Sluncem. Ty důkazy jste zatím nepřinesli. Vámi předkládané důkazy byly tak slabé, že jste je museli léta skrývat před nezávislým ověřením.

Jones: "Radši ta data smažu než bych je někomu ukázal podle zákona o svobodě informací."

Briffa skoro deset let tajil, že jeho důkazy z Yamalu visí na jediném neprůkazném stromě.

Atd.

================================

Věc má ironickou dohru. V dopise se tvrdí, že alarmistům je falšování cizí. A přitom je u něj otištěna - jako důkaz závažnosti klimatických změn - zfalšovaná fotografie, na které je počítačová fotomontáž - lední medvěd plovoucí na ledové kře.

Inu pomocí počítačových triků se dá "dokázat" cokoliv. Ale nemá cenu z toho dělat skandál. Není to o nic větší podvod než Hokejkový graf nebo mizení "studených" stanic z globální databáze meteorologických stanic.

 

Figure 1

Proč alarmisté ke svému článku dali počítačově vytvořený fiktivní obrázek? Aby podtrhli skutečnost, že lidmi způsobená klimapokalypsa je virtuální realita?

V jiné verzi je na kře tučňák. Ale úplně stejně na ni animátor mohl umístit třeba dinosaura, Yettiho nebo třeba Boba a Bobka, králíky z klobouku.

A to je Science prosím vědecký magazín.