Africagate: Za nepokoje v Egyptě může globální oteplování?

17.02.2011 22:42

V rámci OSN existuje agentura UNFCCC (čtete správně, jsou tam tři cé). Má na starosti dohled nad redukcí emisí CO2 a Kjótským protokolem. 

Šéfka UNFCCC, Christina Figueres, nedávno v projevu ke španělským zákonodárcům popustila uzdu fantazii. Za svržení Mubaraka v Egyptě, za války v Africe a nepokoje v islámských zemích – za to všechno prý může antropogenní globální oteplování! 

Projev se konal ve španělském „Centro Superior de Estudios de la Defensa Nacional“. 

Figures: „Je alarmující to připustit, ale pokud světové společenství nedokáže plně stabilizovat klima, ohrožuje to naše domovy. Budeme mít co jíst? Budeme mít dost vody?… Jinak řečeno, ohrožuje to samotné základy, samu stabilitu, na které lidstvo závisí existence lidstva … V Africe by mohly do roku 2020 úrody klesnout až o 50 procent. Nedávné zkušenosti ze světa jasně ukazují, že takové situace vedou k politické nestabilitě podkopávají zvláště slabé státy.“ 

Stejný výrok použil v roce 2008 Pachauri na konferenci v Poznani: „V některých afrických zemích by do roku 2020 výnosy zemědělství, které je tak závislé na srážkách, mohly klesnout až o 50 procent.“ 

Wow. Za deset let o 50%? Odkud to mají? Toto proroctví nepochází od kartářky, ale ze Čtvrté zprávy IPCC (Pracovní skupina 2, Kapitola 9, str. 448) 

Je smutné, že šéfka úřadu s tak dlouhou zkratkou neví, že tento výrok IPCC byl už před rokem vyvrácen. Týkala se toho tzv. aféra AFRICAGATE 

IPCC tento výrok o padesáti procentech citovala z jedné nerecenzované (non-peer review) studie, kterou napsal africký obchodník s uhlíkovými povolenkami, nějaký Ali Agoumi. Tuto studii napsal Agoumi pro kanadskou eko-aktivistickou organizaci (International Institute for Sustainable Development), něco jako je Greenpeace. 

Agoumi, A., 2003: Vulnerability of North African countries to climatic changes: adaptation and implementation strategies for climatic change. Developing Perspectives on Climate Change: Issues and Analysis from Developing Countries and Countries with Economies in Transition. IISD/Climate Change Knowledge Network, 14 pp 

Není to ale Agoumiho vlastní výzkum, on jen cituje jiné práce. A jaké práce to jsou? Nerecenzované texty, které napsali nějací úředníci jako zprávy pro OSN.

Takže OSN cituje oklikou vlastně sama sebe. 

Připomíná to onu sci-fi historku o muži, který dostal hodinky od ženy, která ale tyto hodinky předtím dostala od jeho staršího já, když on cestoval časem. Otázka: Kde se sakra vzaly ty hodinky a kdo je vůbec vyrobil?  (film "Somewhere in Time" 1980)

Věta o 50 procentech do roku 2020 je ze zprávy od Marockých úředníků pro OSN, ale není k tomu uveden žádný zdroj, jak na to přišli. Natož vědecký zdroj. Je to jen cosi, co někdo napsal ve spěchu na papír. Navíc se týká jen jediné země. Naopak zpráva z Alžírska, již Agoumi cituje, prognózuje zvýšení úrody stejně jako zpráva z Tuniska, která očekává, že oteplení povede k většímu vypařování a tedy k větším srážkám. 

Když OSN používá nepodložené výmysly, na to už jsme si zvykli. Ale že argumentují pomocí nepodložených výmyslů, které už byly VYVRÁCENY, to je nový osvěžující přístup.

 

Reference:

Africagate: top British scientist says UN panel is losing credibility. 7. únor 2010 (Kvůli Africagate se na IPCC zlobí už i její bývalý šéf Bob Watson) 

Text projevu Figueresové 

Richard North. And now for Africagate. Eureferendum 7.února 2010 (Nejlepší a detailní popis aféry Africagate) 

Zpráva z Maroka (říjen 2001 web UNFCCC)