Odpadlík Hal Lewis odpovídá na útoky z APS

07.11.2010 20:50

(WUWT) Fyzik Hal Lewis vystoupil z Americké fyzikální společnosti (APS) na protest proti ututlávání Climategate. Pro APS je to ostuda, tak se snaží vykrucovat a ostouzet Lewise. (viz zde). Lewis na to nyní reaguje v dopise šéfovi APS.

 

Datum: Sobota 6. listopadu 2010

Milý Curte:

Když jsem ti 6. října poslal svůj rezignační dopis z APS, tak jsem samozřejmě očekával, že tak či onak Impérium vrátí úder. Když jsem četl co jste o mě napsali, potěšilo mě ovšem, že jsem v něm našel jen minimum osobních útoků omezujících se převážně na erupci výlevů, jakým jste asi nemohli odolat: „Lewis je lhář.“ (Všechno se to rovná výroku: „Všechna jeho tvrzení jsou nepravdivá.“) Takže ti děkuji za tuto zdvořilost.

Co mě překvapilo byl ten zakřiknutý, ubrečeně obranný tón. Znělo to spíš jak reklama autobazaru než prohlášení velké vědecké společnosti. "Vše, co nabízíme, prošlo kompletní revizí našich továrně vyškolených mechaniků. Nevyděláváme na tom žádné peníze, prostě nám to věř a hotovo." Atd. Ani jediný z těch hlavních problémů, o které tu jde, nebyl v reakci APS řešen. Ačkoliv každý ví o šlendriánu při řešení prohlášení z roku 2007; každý ví o finančních investicích mnoha dalších hlavních hráčů; ve veřejném sektoru je hodně špíny, ty ale nadále předstíráš, že to všechno je v nějakém jiném vesmíru.

Curte, tak ubohý dokument jsi snad ani nemohl napsat ty.

Roger Cohen napsal sžíravý rozklad tvé odpovědi a já k tomu mohu přidat jen málo, tak mi dovol zaměřit se na nápravná opatření. Oficiálně, ačkoliv mě má rezignace z APS zbavuje jakéhokoliv nároku, je tady mým cílem pomoci zpomalit úprk APS do sebezáhuby. Na blízkém zasedání Výboru se myslím musí provést následující.

1. Prohlášení z roku 2007 by se mělo jednoduše stáhnout. Žádné omluvy, žádné výhrady, žádné zbytečné ztrapňování, žádná principiální prohlášení, žádné odkazy na budoucí výzkumy, jednoduché stažení. Byla to chyba. Tohle je sine qua non ke znovunabytí cti APS.

2. Výbor by měl vyhlásit transparentní politiku konfliktu zájmů srovnatelnou s tím, co se používá ve vládě. Ti, kdo se proti tomu už provinili, by mohli i za podmínek rozumných omezení ještě sloužit. Další by ale už sloužit neměli. Mnozí vědí jak to udělat. Je nemyslitelné aby osoby, pro které jsou v něčem v sázce miliony dolarů,  v takovéto věci určovaly politiku APS.

3. Management APS se stal sám o sobě korporativní silou. Je tomu tak z větší části kvůli nedbalosti, jelikož Výbor ve významnějších oblastech určuje koncepci příliš specificky a celkem jsou v příliš mnoha případech politiky koncipovány jen velmi málo členy, jež jsou často plni dychtivosti. Je až příliš snadné protlačit je Výborem, jehož členové zůstávají v temnotě. Existuje jedno moudré úsloví (a není to Archimedův zákon), že když nějakou organizaci chvíli nehlídáš, plevy vyplavou nahoru.

Zdravím,

Hal