Tisíciletá zima?

10.01.2011 17:51

Po delší době musím naše meteorology-klimatology pochválit. Novinářské kachny a nepodložené výroky je nutno uvádět na pravou míru. Pánové z ČHMÚ příkladně uvedli na pravou míru názory některých klimaskeptiků, že místo globálního oteplování právě zažíváme "tisíciletou zimu."

Tisíciletá zima? Tak to ani náhodou, dokazují meteorologové (Novinky.cz 10.ledna 2010)

Tento prosinec jsme u nás i jinde v Evropě zaznamenali rekordně nízké teploty a nadílku sněhu. Což vyvrací neuvážená proroctví alarmistů, kteří říkali, že sníh kvůli globálnímu oteplování bude stále vzácnější.

Avšak hovořit o tisícileté zimě je výkřik nepodložený daty stejně jako tvrzení Michaela Manna (hokejkový graf), že je nejtepleji za tisíc let. My nemáme z doby před tisíci lety tak přesné údaje, abychom mohli cokoli na to téma říci. Rozhodně ne o konkrétní teplotě jednotlivých roků z tehdejší doby. Míra nepřesnosti odhadů to neumožňuje.

Ale abych nepřechválil.

Mám trochu pocit, že naši klimatologové se chovají jako rozhodčí, který píská vždy jen fauly jedné strany a té druhé nadržuje.

Čekám, kdy v hlavních médiích budou se stejnou rasancí vyvracet nepodložené výkřiky alarmistů. Například výkřiky o tom, že Arktida bude do dvaceti let bez ledu. To je jen takový námět do budoucna, pokud tyto řádky čte někdo z ČHMÚ.