Senát dal zelenou biopalivům ve snaze zničit klima

24.04.2010 22:22

(agris)  Přesně v den, kdy Brusel vydal zprávu o škodlivosti biopaliv, český Senát umožnil navýšení podílu biosložky v pohonných hmotách na 4,1 procenta u benzinu a na šest procent u nafty.  V poslanecké sněmovně tato novela už prošla i třetím finálním čtením. Návrh na zrušení přimíchávání biopaliv neprošel a senát tuto novelu akceptoval.

Zatímco Senát umožnil ve středu navýšení podílu biosložky v pohonných hmotách, Evropská unie vydala dokument, podle kterého biopaliva mohou vytvářet až čtyřnásobek emisí skleníkových plynů než ropná paliva. Podobnou zprávu již dokazují také výzkumy a oficiální materiály z Británie, Bruselu a USA, že "zelená" paliva způsobují životnímu prostředí zřejmě větší škody než benzin a nafta.

Studie vědců z Británie, Německa a USA zjistila, že paliva z řepky a kukuřice mohou při spalování produkovat až o 70 procent více skleníkových plynů než ropná paliva

Návrh předložilo MŽP, konkrétně nová ministryně Bízková v senátu řekla  (viz stenozáznam): "Třetí věc je důležitá z hlediska ochrany životního prostředí a závazků ČR v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. Náhradou fosilních paliv biopalivy se snižuje prokazatelně produkce skleníkových plynů." Což prokazatelně není pravda. Jak to, že předkladatel zákona o něm nic neví? Ministryně všechno sama nestihne, budiž, ale neměli by ji její úředníci informovat o aktuálním vývoji?

Název: "Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů."