Poplach: Polský eurokomisař je nevěřící

25.06.2011 13:18

Koncem června 2011 se evropští ministři životního prostředí sešli v Lucembursku, aby jednali o ambiciozních a nereálných plánech Evropské komise snížit evropské emise skleníkových plynů do roku 2050. EU chce v této politice pokračovat, i když Kjotský protokol selhal, nový nebude a EU je v boji s klimatem na světě sama jako kůl v plotě. 

Tento evropský plán (Roadmap) publikovaný v březnu by chtěl do roku 2030 snížit emise o 40% vůči hladinám roku 1990. Do roku 2050 dokonce o 80%.

Polsko však tyto plány zablokovalo. Asi 90% své energie získává z uhlí a bez něj nemůže v dohledné době existovat. To by byla hospodářská sebevražda.

Britský ministr energetiky Chris Huhne schůzi shrnul: „Je to černý den pro evropskou vůdčí roli v boji proti klimatické změně“. 

* * *

 

Za Polsko se však postavil i eurokomisař Janusz Lewandowsi. Od února 2010 je eurokomisařem pro finanční programy a rozpočet. V rozhovoru pro polský magazín Novy Przemysl (Nový průmysl) komisař prohlásil, že s cíli EU v oblasti klimatických změn nesouhlasí a ústup od uhelných elektráren označil za „tragédii“ pro Polsko.

„Teze, podle níž je energie z uhlí hlavní příčinou globálního oteplování, je velmi sporná,“ uvedl komisař. „Krom toho, nad 'globálním oteplováním' jako takovým čím dál víc visí otazník,“ dodal.

 

Reakce? 

Aktivistický eurofilní server Euractiv zprávu prezentoval v článku nadepsaném „Kukačka v komisi“. Redaktoři nechápou, proč by někdo měl být skeptikem a vysvětlují si to korupcí. Píší: "Greenpeace uvádí, že mnoho skeptiků podporují vlivné průmyslové společnosti. V jedné ze svých studií hnutí uvedlo, že energetická společnost Exxon Mobil od roku 1998 skeptiky podpořila v souhrnu částkou 22 milionů dolarů." Redakce neví, že tyto nedůstojné pomluvy už byly stokrát vyvráceny.

Redakce přehlíží, že hlavní příčinou nárůstu klimaskeptických názorů nejsou úplatky od Exxonu, nýbrž útlum oteplování po roce 98 a skandály IPCC. O Climategate jako katalyzátoru skeptických postojů se Aurativ zmínit zapomněl.

Poradce Greenpeace Ruth Davis ve svém komentáři dává najevo, že její organizace je levicově politická a nikoli ekologická: „Je děsivé vidět, že evropský rozpočet má na starosti někdo, jehož názory jako by z oka vypadly Sarah Palinové z americké strany Republikánů.“

Tony Long, mluvčí World Wildlife Fund naznačuje, že předpokladem pro výkon vlivné státní funkce by měla být příslušnost ke správné víře, tak jako to bývalo ve středověku.  „Člověk nemůže mít moc víry v rozpočtové návrhy komise, když jeden z jejich předních architektů v soukromí přiznává, že má pochybnosti o globálním oteplování.“ 

 

  

 

Reference:  

Andrew Willis. Poland blocks climate efforts in 'dark day' for Europe. Euobserver 22. června 2011  

Kukačka v Komisi: Polský eurokomisař popírá globální oteplování. Euractiv.cz  24.6.2011   

Andrew Willis. Alarm as EU budget chief questions global warming. Euobserver 22.6.2011