Lovelock: Komu vadily freony?

15.11.2010 09:47

Jeden z čtenářů mne upozornil na knihu "Johannes Jürgenson: Věda bez skrupulí aneb obchod s fiktivními fakty." (10 stran ke stažení ZDE).

Poukazuje se tam například na to, že tažení proti freonům vedl jejich největší výrobce (firma Dupont) a to právě několik let před vypršením patentu. Pomocí Montrealského protokolu si vymohli zákaz staré technologie (nad kterou by už brzy stejně ztratili moc) a donutili zákazníky, aby vyházeli staré produkty a nakoupili si jejich zbrusu novou ne-freon technologii.

Není nic lepšího než vymyslet nový produkt a pomocí zákona donutit zákazníky, aby si ho koupili.

A ještě jeden postřeh stojí za pozornost: Pokud si kupujete brýle s UV filtrem a bojíte se zeslabení ozonové vrstvy ve svém bydlišti o 5-10% (kvůli freonům atp.), pak uvažte, že pouhým cestováním blíže k rovníku se vystavujete daleko většímu zeslabení ozonové vrstvy nad svou hlavou, než k jakému došlo v místě vašeho bydliště za posledních 40 let. Také si uvědomte, že v červnu, když nosíte brýle s UV filrem, je v ČR ozonová vrstva silnější než v říjnu, kdy chodíte bez brýlí.

 

(zdroj)

 

A nezapomeňme, že Montrealský protokol (1987) byl zkouška. A jeho úspěch byl odrazovým můstkem založení IPCC (1988) a pro Kjótský protokol (1997).

Teprve nyní chápu, co jsem před časem četl od anvironmentalisty Jamese Lovelocka (autor teorie Gaia) v Guardianu ("James Lovelock on the value of sceptics and why Copenhagen was doomed")

"Když jsem byl mladý, nechtěl jsem nic než být vědcem. Dnes už takoví nejsou. Kašlou na to. Jdou do masově vyráběných universit, ty je vyplivnou ven. Říkají, že věda je dobrá kariéra. Dostanete doživotní job, budete dělat pro vládu. Takhle se ale věda nedělá.

Něco takového jako Climategate jsem už viděl. Mělo nás varovat, co se dělo kolem CFC/ozonové díry. Protože tehdejší vědecká korupce byla tak strašlivá, že asi 80% měření z té doby bylo buď zfalšovaných nebo nekompetentně provedených.

Fixlování dat tak či onak je doslova hřích proti svatému duchu vědy."