Klimatologům se ztratila polovina globálního oteplování

22.04.2010 23:19

(sciencedaily, sciencedaily, guardian)   Klimatologům chybí celá polovina globálního oteplování. Podle satelitů ERBE na Zemi přichází o hodně víc energie, než ze Země odchází, ale přesto se neotepluje. Kde to teplo je?

 

 

Kevin "Travesty" Trenberth nedávno publikoval v Science článek na toto téma článek, jak to avizoval už na podzim v e-mailu, který unikl na veřejnost. V mailu také napsal "nedokážeme absenci oteplování vysvětlit a je to trapas (travesty)."

 

Trenberth, K. E., and J. T. Fasullo, 2010: Tracking Earth’s energy. Science, 328, 316-317 

O tomto Kevinově článku referoval i český mainstreamový tisk. A s jakým vysvětlením Kevin přišel?

Teplo se prý asi schovalo do hlubin oceánů, kde zatím měřit neumíme. Kevin ihned připojil výhrůžku, že schované teplo se jednou vrátí a bude nás pronásledovat jako strašidlo (come back to haunt us). Jak to sakra může vědět, když klima nechápou?

Pravděpodobnější je, že ERBE satelity jsou nepřesné a celá aféra je pseudoproblém. Jde totiž jen o tři satelity, takže je to jen bodové měření. To je i názor dr. Roy Spencera (vynálezce satelitního měření teplot).

Trenberth a Fasullo ale také napsali něco rozumného: "Jak můžeme čekat, že pochopíme, zda epizody silných mrazů jako prosinec 2009 jsou přirozený přírodní úkaz, jak se jeví, nebo zda jsou součástí nějakých změn kvůli mrakům či znečištění, pokud nemáme adekvátní měřící techniku?"

Připomínám, že podle prognóz Jima Hansena z NASA a dle prognóz IPCC z počátku 90. let mělo dnes být o 0,5°C tepleji než je (Hansenův scénář A "business as usual"). Tolik k věrohodnosti klimatických modelů.

Takže nás přestaňte strašit svými vratkými prognózami a vraťte se tak za padesát let, až klimatologie bude vyzrálejší a technicky lépe vybavena. Do té doby sbohem.