Ekologisté si objednali špínu za peníze z hazardu

13.05.2010 02:47

DeSmogBlog: Odsouzený zločinec milionář za špinavé peníze z hazardu najímá profi PR právnickou firmu, aby našla nějakou špínu na klimaskeptiky. To nevymyslíš.

 

Kdo je bez viny, ať hodí Exxonem

V roce 2004 Greenpeace vytvořila projekt Exxonsecrets, na kterém šíří špínu o klimaskepticích. Že prý jsou podplacení od ropných korporací. Greenpeace má ale zdatnou konkurenci ve webu DesmogBlog (zal. 2006), který dělá totéž.

DesmogBlog píše: „Bohužel debatu o změnách klimatu otravuje jed dobře placených a vysoce organizovaných mediálních PR kampaní“ (Unfortunately, a well-funded and highly organized public relations campaign is poisoning the climate change debate.). Odtud název DeSmogBlog - to jako, že rozptylují smog popíračských mystifikací.  

Dlouho mě nic tak nerozesmálo. Mluví DesmogBlog o sobě?

DesmogBlog přece založil právník James Hoggan, který řídí PR agenturu Hoggan and Associates. Desmogblog je jen jedna z jejich PR kampaní. Jelikož jde o komerční projekt PR firmy, předpokládám, že za ni dostali dobře zaplaceno.

Věříte právníkům, milí čtenáři?

Tuto PR kampaň bohatě dotují průmyslníci, hlavně bohatý právník John Lefebvre, který  zbohatl na platebních službách (Neteller) pro online hazardní hry. Napakoval se tak, že si mohl dovolit i luxuxní vilu v Malibu. V roce 2007 ho tam FBI zatkla za praní špinavých peněz na internetu. Přiznání mu bylo uznáno jako polehčující okolnost.

Lefebvre už Neteller neřídí. Nyní spolu s Hogganem jsou ve vedení nadace ekoaktivisty dr. Davida Suzukiho. A kdo financuje ji? David říká, že do nadace nepřispívají žádné vlády a korporace, nýbrž prostí lidé, kteří chtějí pomoci přírodě. V jejich výroční zprávě z roku 05/06 ale najdeme něco jiného. Financují je například giganti kanadské energetiky. Enbridge Inc., Encana, a Atco Gas.

Až bude příště DesmogBlog psát o tom, čí kampaň platí korporace, zločinci a ropné firmy, ať nezapomenou na seznam přidat sami sebe.

 John David Lefebvre, Neteller co-founder, was arrested and charged with transferring billions from U.S. citizens to overseas gambling companies.

  

(Přelíčení s Lefebvrem)

 

Z filmu o ochráncích přírody

V opuštěném skladu se schází dva týpci v kožených bundách. Přestože je tma jako v pytli mají oba sluneční brýle. “Máš škváru vole?”

“Nesu ti pár melounů, jsou z jedný vykrádačky, ale klid. Vyprali jsme ty prachy na netu u

Lefebvra.”

“Co mám udělat”.

Vytahuje z kapsy fotku.  “Vyhrabej nějakou špínu na tohohle chlapa. Potřebujeme se toho hajzla zbavit. Mediálně ho zdiskreditovat. Ňákej chytrolín z university. Moc žvanil.”

“V poho. Toho znám. Jednou dělal měsíc ve firmě, která dostala sto dolarů od Exxonu. To mu přišijem.”

 

Heartland

Špína nakoupená za tyto špinavé peníze ale není moc kvalitní materiál. Jako PR kampaň je to dost slabé.

Desmogblog třeba rád obviňuje skeptiky, že berou peníze od ropné firmy Exxon. Podívejme se na think-tank Heartland Institute, který organizuje světové konference o změnách klimatu (příští je na přelomu května a června 2010). Prý v letech 98-2006 dostali od Exxonu celkem přes půl milionu dolarů.  To je pakatel - za půl melounu si v USA koupíte tak slušný rodinný domek.  Zkuste prodat svůj dům a za utržené peníze zvrátit světovou debatu o změnách klimatu. Schválně.

Například v roce 2001 dostali devadesát tisíc.  Roční rozpočet Heartlandu přitom činí asi pět milionů dolarů. Sponzorské dary od energetických společností nepřekročují 5 procent rozpočtu.

Přitom podle zelených výroků to vypadá, jakoby Heartland snad žil z peněz Exxonu nebo jako by to byla filiálka Exxonu.

Heartland to jsou ekonomové, kteří se obávají, že environmentální regulace podkopou svobodný trh a prosperitu. To je jejich motivace - nikoli úplatky od Exxonu. A zdá se, že mají pravdu. Nedávno francouzský president přišel s nápadem zavést uhlíkové clo. Pročpak asi? Kvůli eko-předpisům evropské firmy nejsou schopny obstát v konkurenci s cizími výrobky.

Vyjádření Heartlandu k pomluvám DesmogBlogu: https://www.heartland.org/about/truthsquad.html

Omluvy jsme se ale zatím nedočkali.

 

Apropos. Co takhlo místo šíření pomluv a boji proti neexistující klimatické katastrofě raději chránit přírodu?