Zdeněk Opatrný o ekologismu

21.08.2010 19:43

Kolega z klubu skeptiků, profesor Opatrný  z katedry experimentální biologie rostlin na Přírodovědecké fakultě UK Praha, možná nemá na klimatismus tak vyhraněné názory, nechci mu nic podsouvat. Ale z jeho blogu stojí ledacos k tomuto tématu za přečtení.

 

Modří nikoli zelení jsou čeští Greenpeace (28.červen 2010)

"Tento způsob ekologického léta zdá se mi  býti poněkud šťastným…“ mohl by říci náš pan president. Katastrofičtí klimatologové jdou z jedné ostudy do druhé, nobelista Al Gore už má potíže i s vlastní masérkou. Česká strana Zelených vypadla z velkých hrátek, její trumfy typu „neprolomení uhelně těžebních limitů“ drze realizuje „kádevítka“. A trikot převléká dokonce pilíř ekologismu – tedy aktivisté Greenpeace !!"

Dále článek líčí "dialog" s aktivisty Greenpeace, který se však spíše podobá monologu. Oni si vedou své naučené mantry a tím to hasne.

 

Kvadratura zeleného kruhu (12.června 2010)

V tomto článku autor popisuje, co zažil na zelené přednášce, kde si ekologové veřejně lámali hlavu, jak to že už jejich oteplování a záchranu slimáků nikdo nebere vážně a preference se jim hroutí. A co s tím.

"V zasedačce MV Prahy 2 „na Míráku“ se sešla po mém soudu tak stovka zájemců o program „Změny klimatu jako společenský problém – jak oslovit veřejnost a udělat chytrou kampaň... Aktuálně a impresivně byla přednáška zakončena obrazovou informací o naftové katastrofě v Mexickém zálivu. Na posledním obrázku se na přítomné zoufale díval naftou pokrytý pelikán. No, asi jsem se v té chvíli tvářil jak ten pelikán... Asi nejen můj velký zájem vzbudilo také vystoupení Bohuslava Binky z Fakulty sociálních studií MU  z Brna.  Jenž, jak jsem to alespoň já jako Neználek těchto „kruhů“ pochopil, si nejspíš  pěstuje pověst „rozhněvaného mladého muže. S velmi kritickým pohledem zejména na reálnou politiku třebas organizace DUHA. Stručně shrnuto : v devadesátých letech jsme byli akční, poté postupně změkli. Místo konfrontací s vládní resp. „společensky většinovou politikou“ ekologických slepců a korupčníků volíme dialog až apeacement. No – a koukněte na volby, kam jsme to takto dopracovali. Není čas na změnu ? Na návrat ke kořenům ? Na návrat na barikády?"

B.Binka znám. Svého času mi spílal pod jedním z mých blogových článků.